USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Можлива провокація на ЗАЕС: Навіщо РФ нагнітає ситуацію та що нині відбувається на станції?

Напередодні на кількох енергоблоках росіяни розмістили предмети, схожі на вибухові пристрої
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Росія нагнітає ситуацію із Запорізькою АЕС та може вчинити теракт на її території, щоб переломити хід війни на свою користь. Таку інформацію повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Обидва сценарії - як залякування терористичними діями, так і їх безпосереднє вчинення - для РФ є інструментом досягнення воєнних цілей", - додала заступниця міністра оборони.

Вона зазначила, що країна-терорист здатна на будь-які, навіть тотально безрозсудні вчинки, які потім спробує видати за чужі. Тому задля мінімізації потенційно можливих негативних наслідків у чотирьох українських регіонах - Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях - вже кілька днів тривають навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Наразі ж українцям слід зберігати спокій, довіряти виключно офіційним джерелам інформації та дотримуватись їхніх рекомендацій, відзначає Маляр.

Не панікувати закликають і в пресслужбі Нікопольської районної військової адміністрації. Там запевняють: радіаційний фон на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) знаходиться в нормі. 

"Місто Енергодар - 4.5.0. Прилеглі території - 4.5.0 ЗАЕС - 4.5.0. Станом на 02:00, радіаційний фон становить 0,11 мікрозіверта на годину - 4.5.0!", - йдеться у повідомленні.

Наразі ЗАЕС працює в штатному режимі. Значних переміщень живої сили і техніки окупантів також не зафіксували, додали в РВА.

Своєю чергою в "Енергоатомі" додали, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС стабільний.

"Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою. Станом на 08:00 5 липня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін. Наразі він становить 16,56 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м", - відзвітували у відомстві.

Варто нагадати, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Чи можливий підрив

Так. Збройні сили України офіційно повідомили, що, за оперативною інформацією, 4 липня на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

"Їхній підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. Про це і дезінформують російські ЗМІ та телеграм-канали. Збройні Сили України не порушують норм міжнародного гуманітарного права, відстежують та контролюють ситуацію і готові діяти за будь-яких умов", - йдеться у повідомленні.

Росія з технічного боку підготувала все для організації техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС. Таку заяву зробив керівник ГУР Кирило Буданов в інтерв'ю The War Zone.

За його словами, росіяни повністю готові до підриву Запорізької АЕС. Водойму-охолоджувач станції заміновано. А без охолодження ядерні реактори можуть розплавитися за період від десяти годин до 14 днів.

"Є штучна водойма на території станції, яка забезпечує охолодження. Тому вони планують пошкодити зв'язок у системі, що згодом призведе до цієї технологічної катастрофи, яку ніхто не може зупинити або змінити, тому що пошуково-рятувальні роботи в зоні бойових дій неможливі", – зазначив Буданов.

Що буде з Енергодаром

Укриттів у разі вибуху на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в тимчасово окупованому Енергодарі не передбачено. Про це заявив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

"Проєктно не передбачено, що атомна станція буде атакована військовим шляхом. У будь-яких випадках ядерного та радіаційного характеру на станції, які передбачені в регламентах та інструкціях, місто Енергодар є категорійним і не передбачає укриттів, а - повну евакуацію з міста відповідно до рози вітрів, погодних умов, які будуть на той час. Укриття є тільки в промислових приміщеннях на атомній, тепловій станції, заводах, поряд розташованих", - пояснив мер.

І зауважив, що сам же проєкт міста не передбачає укриттів у підвальних приміщеннях, тому в цьому плані ситуація ускладнена. Тож зараз її змінити неможливо в зв’язку з військовими діями, тим більше, що місто залишається в окупації.

Україна дізнається про можливу аварію лише через кілька годин

У разі підриву Запорізької АЕС Україна може дізнатися про це лише через кілька годин, оскільки не має прямого доступу до радіаційного контролю через росіян. Про це на пресконференції сказав президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Нині маємо датчики радіаційного моніторингу на контрольованій Україною території на правобережжі, і за цими датчиками будемо відслідковувати. Якщо дійсно буде викид на Запорізькій атомній станції, матимемо інформацію через декілька годин. Якщо буде нормальна ситуація з повітрям, то буквально через декілька хвилин знатимемо про це", – сказав очільник компанії.

Разом з тим міністр енергетики Герман Галущенко відзначив, що дуже сподівається, що присутні на станції представники МАГАТЕ у разі аварії якомога швидше передадуть інформацію про це в штаб-квартиру агентства та Україні.

Але у влади України є план на випадок теракту на ЗАЕС

Влада Запорізької області розробила відповідні плани дій на випадок реальної ядерної загрози і готова до будь-якого розвитку подій на Запорізькій АЕС, заявив голова місцевої ОВА Юрій Малашко у відеозверненні.

За його словами, попри окупацію, на станції ситуація стабільна, радіаційний фон у нормі, рівень води в ставку-охолоджувачі в нормі, українські фахівці на місці.

Також він зазначив, що оперативний персонал контролює стан енергоблоків і забезпечує їхню експлуатацію згідно з вимогами, фахівці працюють відповідно до розроблених інструкцій, що забезпечують безпеку станції.

"Ми знаємо, з ким маємо справу, а тому готові до будь-якого розвитку подій. Обласною владою спільно з усіма профільними службами розроблено відповідні плани дій і неодноразово проводилися спеціальні навчання на випадок реальної ядерної загрози. Тому закликаю зберігати спокій і довіряти тільки інформації на українських офіційних ресурсах", – сказав Малашко.

Чого може домогтися РФ терактом на Запорізькій АЕС?

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, РФ розглядає масштабний теракт на ЗАЕС для зупинки українського контрнаступу і створення безлюдної санітарної сірої зони, зафіксованої на наступні роки, як частину територіального статус-кво без припинення вогню.

"До цієї стратегії належать і спроби ударів "Кинджалів" по дамбі в Кривому Розі. Нині відбуваються додаткові мінування атомної станції, включно з охолоджувальними басейнами. Чи наважаться в Кремлі на цей сценарій, сьогодні залежить виключно від реакції глобального світу", – зазначив він.

Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС, розповів командир взводу радіаційної розвідки Сергій Мирний. Деталі – тут.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму