USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС: Пояснення від радіаційної розвідки

Раніше президент Зеленський заявив, що Росія готує теракт з викидом радіації на ЗАЕС
Гроссі на ЗАЕС_3
Рафаель Гроссі з інспекцією, Енергодар, 15 червня 2023 р.
Джерело: МАГАТЕ

Кожен українець, який мешкає в радіусі можливого ураження в разі теракту на Запорізькій атомній електростанції, має знати, як діяти, аби зменшити негативний вплив на своє здоров'я. Алгоритм дій в ефірі UWN розповів еколог, командир взводу радіаційної розвідки Сергій Мирний. 

Експерт зауважує, що перше, в чому місцева влада та жителі близьких до ЗАЕС регіонів мають розібратися під час можливого теракту, – це напрямок вітру. 

"Спочатку там (на місці аварії, – ред.) не буде великого струменя, там всі реактори заглушені, крім одного, який майже заглушений, на невеликій потужності працює. Там практично не буде йоду, тому що ці реактори вже дуже довго не працювали. Тому в цьому плані це буде легше, йоду практично не буде – і це хороша новина", – каже Мирний.

За його словами, кожен українець мусить розуміти в разі вибуху на ЗАЕС, в якому напрямку від епіцентру він має переміщуватись або ж не полишати своєї домівки взагалі. 

"Люди мають знати, в якому напрямку від житла знаходиться Запорізька АЕС й мають знати напрямок вітру. Якщо вітер від вас на Запорізьку АЕС після цього гіпотетичного вибуху, то ви взагалі нічого не робіть. А якщо вітер у ваш бік прямо, то це найгірша ситуація. Якщо ви можете, то треба тікати, але не від Запорізької АЕС, тому що вас ця хвиля зараження і цей вітер може догнати так чи інакше, треба тікати поперек, треба тікати в сторону", – наголошує еколог. 

Заява Зеленського 

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. 

За словами глави держави, усі світові лідери та МАГАТЕ знають, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії, зокрема, тримаючи там зброю та військових.

Додаткове мінування ЗАЕС

Російські окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС, зокрема заміновано водойму-охолоджувач. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов в ефірі телемарафону.

Керівник ГУР МО уточнив, що в разі виведення з ладу охолоджувача шляхом підриву, "велика ймовірність, що будуть значні проблеми".

У разі виникнення аварійної ситуації на ЗАЕС із потенційно можливим виходом радіоактивних речовин у навколишнє середовище, наслідки відчує не лише Україна – вони матимуть транскордонний характер.

Теги: ЗАЕС
Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ