USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Окупанти перешкоджають переведенню енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний зупину"

Обмеження експлуатації енергоблока №5 діятиме до усунення порушень
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела
Російські окупанти не дозволяють українському персоналу Запорізької АЕС здійснити переведення енергоблока №5 у стан "холодний зупин", як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року. Про це повідомляє Державна інспекція ядерного реагування.

Як наголосив у ході наради в.о. голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, протиправні дії фейкової експлуатуючої організації та російських військових окупантів, які перешкоджають переведенню енергоблока №5 ВП "ЗАЕС" у стан "холодний зупин", є грубим порушенням законодавства у сфері використання ядерної енергії.

"Сподіваюся, що під час свого чергового візиту на Запорізьку АЕС Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зможе вплинути на російських окупантів та переконати їх у необхідності переведення енергоблока №5 у "холодний зупин". Перешкоджання з боку російських загарбників є нічим іншим, як черговим ядерним шантажем. І відбувається це після вчинення підриву ними Каховської ГЕС, що призвело, фактично, до зникнення Каховського водосховища та загострення питання водозабезпечення ЗАЕС", - зазначив Коріков.

Фахівці МАГАТЕ також зацікавлені і наголошують на важливості доступу до Запорізької ТЕС, а також її відвідного каналу, до ставка-охолоджувача ЗАЕС, щоб краще оцінити ситуацію із забезпеченістю атомної станції резервами води.

Розпорядження про переведення енергоблока

Останній з шести енергоблоків окупованої Запорізької АЕС, який ще залишався в стані "гарячого зупину" – енергоблок №5, буде переведений у режим "холодного зупину". Відповідне розпорядження опубліковане  Державною інспекцією ядерного регулювання.

Рішення про переведення енергоблока №5 у режим "холодного зупину" було прийняте у зв'язку з неможливістю усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки.

При ухваленні розпорядження враховано такі фактори:

– Спрацювання Каховського водосховища за декілька діб внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС;

– Продовження періодичного обстрілу окупантами промислового майданчику ВП "Запорізька АЕС" та прилеглих територій, внаслідок яких зазнають пошкоджень повітряні лінії зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України;

– Припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) ЗАЕС, що виконує функцію раннього оповіщення;

– Деградацію системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та за його межами в умовах тимчасової окупації РФ ЗАЕС, частини Запорізької та Херсонської областей.

"В умовах втрати основного проєктного джерела підживлення бризкальних басейнів, необхідно негайно приступити до переводу енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний зупин", поки ще підтримується проєктний режим роботи необхідних систем охолодження", – йдеться в розпорядженні.

Обмеження експлуатації енергоблока №5 Запорізької АЕС діятиме до усунення виявлених порушень.

Що таке стан "холодного зупину"

"Холодний зупин" – це проміжний стан реактора між роботою і перевантаженням палива. Він заглушений при низькому тиску і низькій температурі охолоджуючої води.

Ядерний реактор під час "холодного зупину" не генерує електроенергію. 

У такому стані реактор може перебувати роками, якщо він під'єднаний до енергоживлення.

Енергоблок у стані "холодного зупину" має набагато більший запас часу, впродовж якого персонал може або ліквідувати надзвичайну ситуацію, або упередити пошкодження. 

Довідково

Експлуатація інших енергоблоків ВП "ЗАЕС" – №№ 1, 2, 3, 4, 6 – також обмежена станом "холодний зупин", відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року.

Чи є загроза для ЗАЕС

Нагадаємо, ми писали, що станом на вечір 8 червня рівень води у Каховському водосховищі впав нижче 12,7 метра.

Це  "мертва точка", яка означає, що водозабір із водосховища на ЗАЕС тепер неможливий.

Однак у "Енергоатомі" наголосили, що існують альтернативні джерела живлення ставка-охолоджувача Запорізької АЕС.

За словами президента "Енергоатому" Петра Котіна, незважаючи на досягнення проєктної відмітки так званого "мертвого" рівня в Каховському водосховищі, – 13,3 м, коли теоретично вже неможливо підживлювати його від насосів підживлення, наразі підтверджено, що реальні умови менш консервативні, ніж передбачено проєктом.

Він пояснив, що робота насосів підживлення у разі необхідності є цілком можливою і дасть можливість забезпечити підживлення навіть за найнижчих рівнів Каховського водосховища.

"Нині ситуація контрольована: окрім Каховського водосховища є ще кілька джерел підживлення ставка-охолоджувача. Це мобільні насосні установки, які можуть бути розгорнуті за необхідності, й останній рубіж – використання підземних свердловин питної води", – додав керівник "Енергоатому".

За словами глави НАЕК, на сьогодні безпосередньої загрози для ЗАЕС через прорив греблі Каховської ГЕС не існує.

Нагадаємо, Служба безпеки України опублікувала перехоплену розмову, на якій загарбники між собою обговорюють наслідки цієї катастрофи на Каховській ГЕС і підтверджують, що це – справа рук російської армії.

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ