USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

За рік побільшало у 2,5 раза: Скільки в Україні офіційно зареєстрованих волонтерів

Нині у Реєстрі волонтерів зареєстровано майже сім тисяч людей
Волонтери політика
Джерело: відкриті джерела

В Україні за неповний 2023 рік перелік зареєстрованих волонтерів виріс у 2,5 раза. Відтак, нині у Реєстрі волонтерів зареєстровано майже сім тисяч людей. 

"6734 особи зареєстровано у Реєстрі волонтерів на початок грудня 2023 року. За неповний 2023 рік офіційних волонтерів побільшало у 2,5 раза. Загалом цьогоріч реєстр виріс на 4018 осіб. Для порівняння, за відповідний період у 2022 році до переліку додалось лише 730 осіб", – розповідають в Опендатабот.

А от від початку повномасштабного вторгнення реєстр загалом виріс у 21 раз. Зазначено, що пік реєстрацій волонтерів припав на грудень 2022 року – тоді до переліку додалось 1653 волонтери за місяць. Проте після цього кількість українців, які б хотіли б приєднатись до реєстру, скорочується квартал до кварталу.

Варто зазначити, що за 11 місяців 2023 року з Реєстру волонтерів було виключено 69 осіб. Для порівняння, за весь 2022 рік з переліку було виключено лише чотири людини.

Новини за темою: Куленепробивна сміливість: Як волонтерка за одну мить докорінно змінила життя та почала рятувати інших

"Волонтерство" в один кінець

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація. У зв'язку з цим військовозобов'язані чоловіки не можуть виїжджати за кордон. Є і певні винятки. Так, перетинати кордон можуть українці до 18 років, а також після 60 років. Не стосуються обмеження і громадян від 18 до 60 років, які постійно проживають в іншій країні та мають відповідні відмітки в паспорті про це.

Втім переважна більшість чоловіків – військовозобов'язані від 18 до 60 років – все ж повинні лишатися в країні і стати на військовий облік.

Чи дотримуються законодавства українці? Як показує практика, на жаль, – ні.

Так, понад рік тому для волонтерів, які привозять з-за кордону гуманітарну допомогу для ЗСУ, було запроваджено систему "Шлях", яка б дозволяла чоловікам-водіям або волонтерам легально перетинати кордон в умовах воєнного стану. Насамперед систему створили, щоб усунути корупцію під час видачі дозволів та спростити перетин кордонів.

Проте перевірки правоохоронних органів, зокрема й НАЗК, майже одразу після появи системи показали, що вона стала лазівкою для уникнення мобілізації для чоловіків призовного віку.

Так журналісти ідентифікували понад 2248 чоловіків, які виїхали за кордон за дозволами Львівської ОВА через призначену для далекобійників систему "Шлях" та не повернулися, а також 372 організації, причетні до їх переправлення. 

Читайте також:
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен