USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу

74% підприємств в Україні заявили про дефіцит кадрів
завод, робота, кадри
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українські роботодавці вже зараз відчувають гострий дефіцит кадрів. Нещодавнє дослідження ринку праці в Україні, проведене Європейською Бізнес Асоціацією, підтверджує тенденцію до зростання проблеми дефіциту кадрів серед роботодавців. Згідно з отриманими даними, три чверті компаній в Україні відчувають цю проблему, що є значним зростанням порівняно з попереднім періодом, коли цей показник складав 55% восени 2023 року. Про це розповів президент Асоціації "Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" Василь Воскобойник.

Він зазначив, результати дослідження показали, що 74% респондентів повідомили про наявність дефіциту кадрів, 17% відчувають його частково, а лише 7% не зафіксували проблеми з кадрами. Ці дані вказують на серйозні труднощі, з якими стикаються компанії в Україні, де дефіцит кадрів є високим показником в умовах сучасного ринку праці.

"Переносити виробництво під землю, максимально дробити будь-який виробничий ланцюг, щоб у разі ракетного удару страждала тільки маленька складова виробництва. Це один зі шляхів протидії ворожій навалі. Нам потрібна не тільки розподілена генерація електроенергії, так само повинні діяти виробники військової техніки. Кожен місяць потрібно відкривати нові підприємства, робити кооперацію з бізнесом, залучати закордонні військові концерни до співпраці", – сказав Василь Воскобойник.

Де взяти людей на ці виробництва?

Глава асоціації відзначив, що насправді спеціалістів не так багато і до того ж їх мобілізують до армії, де використовують як звичайну піхоту.

"Немає аналітичного підходу, який би міг допомогти залишити досвідчених фахівців на виробництві, де вони набагато корисніші, ніж у війську. З іншого боку, треба перенаправляти та перенавчати людей з інших спеціальностей до випуску військової продукції. Мотивацією в тому числі може слугувати надання броні від мобілізації. Крім цього, потрібно активно залучати жінок до цієї роботи. Для останніх мотивацією може слугувати суттєво більший рівень заробітної плати, ніж на інших роботах", – заявив Воскобойник.

Як наслідок, через суттєве скорочення населення в Україні зменшується попит на багато видів товарів та послуг.

"Наприклад, суттєво скоротився штат будівельних компаній, адже цивільне будівництво суттєво зменшилось. Замість скорочення приватні будівельні компанії повинні отримувати замовлення від держави на будівництво ліній укріплень, підземних сховищ, виробництв, електростанцій", – пояснив Воскобойник.

Водночас хочемо нагадати, що після початку повномасштабного вторгнення Україна почала створювати мережу секретних підземних заводів із виробництва зброї. Наша держава за допомогою секретних підземних заводів прагне позбутись залежності в озброєнні від інших країн та хоче стати центром виробництва зброї для всього Заходу. Тим часом в Україні за час повномасштабної війни більше жінок почали обіймати посади, на які раніше влаштовувалися чоловіки.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом