USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого

Електронний кабінет стосуватиметься лише пункту закону про обов’язкове оновлення даних військовозобов’язаними протягом 60 днів
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З 18 травня окрім нового закону про мобілізацію запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного. Проте – в експериментальному режимі. Про це повідомив нардеп, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, передає NV.

"Тоді кожен зможе дистанційно оновити свої персональні військово-облікові дані, за винятком, звичайно, проходження військово-лікарської комісії, яку необхідно буде пройти, якщо людина її тривалий час не проходила або якщо вона була визнана обмежено придатною. А цей термін, я хочу нагадати, ми скасували, і є зараз або придатні, або непридатні. Таким громадянам необхідно буде з’явитися фізично до ТЦК", – каже він.

Крім того, Веніславський нагадав, що не потрібно плутати отримання повістки, з’явлення в ТЦК і проходження військово-лікарської комісії.

"Ще влітку минулого року ми передбачили дуже розгалужену мережу тих лікарських закладів, де можна пройти військово-лікарську комісію, – це перше. Не обов’язково йти саме в ТЦК. Оновлення персональних даних через електронний кабінет без ВЛК – це буде вже один із кроків, а далі територіальні центри для тих громадян, які матимуть необхідність, обов’язок пройти ВЛК, дистанційно, у звичному режимі надішлють їм повістку або через електронний кабінет викличуть на певний час, коли їм необхідно буде пройти саме військово-лікарську комісію", – пояснив нардеп.

Тобто електронний кабінет стосуватиметься лише пункту закону про обов’язкове оновлення даних військовозобов’язаними протягом 60 днів. Це не стосується повторного проходження ВЛК.

Чи можуть скористатись е-кабінетом за кордоном?

Е-кабінетом також можуть скористатись українські чоловіки за кордоном. Йдеться про дуже обмежену кількість персональних даних, а саме – місце фактичного проживання, засіб комунікації і відношення до військової служби.

Після цього громадянин може отримати згенерований QR-код. І цей QR-код буде свідченням того, що громадянин виконав вимоги закону і зможе отримувати відповідні консульські послуги за кордоном.

Коли повноцінно запрацює е-кабінет?

Очікується, що е-кабінет повноцінно запрацює з червня.

Закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. Після цього усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли ТЦК надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

Також він передбачає, що вилучати транспорт можуть у державних органів, місцевого самоврядування, підприємств та громадян – власників транспортних засобів. В останньому випадку транспорт не можуть вилучити, якщо це єдиний засіб пересування в людини.

Змінюються також умови для відстрочки та звільнення зі служби, а строкова служба замінюється на обов’язкове навчання.

Коли пройти ВЛК повторно?

4 травня в Україні набув чинності закон №3621-IX, який передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний".

Тепер громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

Таким чином військові будуть:

  • або повністю придатними;
  • або придатними до виконання специфічних завдань;
  • або суто для служби в ТЦК та СП, частинах забезпечення чи вищому військовому навчальному закладі.

Водночас остання група буде непридатною до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо.

Крім того, повторний медичний огляд мають пройти військовозобов'язані, які отримали ІІ–ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) для визначення придатності до служби.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом