USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Просідання тунелів та аварії між станціями метро: Експерти розповіли про проблеми Київського метрополітену та їх причини

За вісім років Київ спрямував 23 млрд гривень на тендери метрополітену
Міст метро Київ

Міст Метро у Києві

Джерело: відкриті джерела

У Києві провели круглий стіл, де обговорили аварію тунелю між станціями "Деміївська" та "Либідська" столичного метро, а також головні проблеми будівництва чотирьох станцій Сирецько-Печерської лінії від станції "Сирець" – "Мостицька", "Варшавська", "Виноградар", "Маршала Гречка".

Депутат Київської міської ради, голова постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності Андрій Вітренко окрім аварії між станціями "Деміївська" та "Либідська" виокремив й інші проблеми київського метро.

"Червона лінія Київського метрополітену переїзд між станціями "Дніпро" і між станціями "Гідропарк". Ми всі знаємо чудово про той стан мосту, який зараз сполучає ці станції, і чому сьогодні не відбувається жодних відновлювальних або ремонтних робіт. Ми можемо сказати і про станцію, синю гілку – це станції "Героїв Дніпра" і "Оболонь", і ми всі чудово знаємо про просідання, критичне просідання тунелів внаслідок будівництва торгового центру Dream Town. "Почайна" і "Контрактова" – просідання тунелів з порушенням габаритності. Це критичні історії для життєдіяльності нашого міста", – сказав Вітренко.

Водночас експерти назвали основні проблеми, через які сталися аварії на столичному метро.

"В інженерному коридорі аварійний стан перегінного тунелю спричинений винятково зміною гідрологічного стану ґрунтів. Тобто в 2006 році, коли робилася ця прохідна станція, ґрунти були заморожені, це хімічна обробка ґрунтів спеціальна, яка дозволяє пройти шахтними тунелями метрополітену. Зараз тунель метро плаває, як шланг у ванні. Якщо зараз почати зверху знімати ґрунт, то ми озеро викопаємо просто", – розповів директор ГО "Містобудівна платформа "Ренесанс" Віктор Глеба.

Новини за темою: Київський метрополітен розірвав договір на будівництво гілки на Виноградар: Що сталося і чи буде нова угода?

Поряд з цим на утримання Київського метрополітену, за словами учасників круглого столу, регулярно виділяються чималі кошти.

"Витрати на об’єкти ми прослідковуємо в капітальних видатках. У 2014 році – це 65 мільйонів, у 2015-му – 1 мільярд, у 2016-му – 126 мільйонів, у 2017-му – це півтора мільярди, у 2018-муі – більше ніж 600 мільйонів, у 2019-му знову – півтора мільярди, у 2020 році – 130 мільйонів, у 2021-му пропонувалася сума понад мільярд, але в останніх змінах було визначено 20 мільйонів. У 2022 році передбачалося понад 800 мільйонів, але з останніми змінами в кінці року ми бачимо 3 мільйони гривень. Водночас з 2015 року було тендерів проведено більше ніж на 23 мільярди – це в основному закупки товарів і послуг", – розповіла депутат Київської міської ради Лілія Пашинна.

Депутати та експерти запропонували створити окрему комісію, яка візьметься за визначення та розв'язання нагальних проблем київського метро.

Нагадаємо, будівельники прогнозують, що зможуть завершити роботи на аварійній ділянці синьої гілки київського метро між станціями "Деміївська" – "Либідська" у зазначений раніше термін – шість місяців.

Раніше заявляли, що Київський метрополітен обиратиме іншого підрядника для будівництва метро на Виноградар, а підрядник, з яким розірвали договір, не зможе брати участь у конкурсі. Розпочати будівництво хочуть вже цього року.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"