USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Київський метрополітен розірвав договір на будівництво гілки на Виноградар: Що сталося і чи буде нова угода?

Проєкт будівництва затвердили ще у 2018 році
Сирець
Станція метро "Сирець"
Джерело: відкриті джерела

Київський метрополітен розірвав договір з компанією "Київметробуд" на будівництво гілки на Виноградар через зрив термінів виконання робіт. Про це стало відомо зі сторінки закупівлі на сайті Prozorro.

Зокрема, у договорі прописували, що замовник може відмовитися від нього та вимагати відшкодування збитків, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботи або виконує їх настільки повільно, що закінчення у визначений строк стає неможливим.

Тож метрополітен відмовився від зобов’язань у частині виконання будівельних робіт і повідомив про це "Київметробуд".

"Замовник встиг сплатити 4 млрд гривень підряднику авансом. Тепер "Київметробуд" має повернути частину цих грошей", – зазначено в пояснювальній записці.

Що відомо про будівництво гілки?

У липні 2018-го КМДА затвердила проєкт будівництва ділянки метро зі станції "Сирець" до житлового масиву "Виноградар". Під час першої черги будівництва планували з’єднати станцію "Сирець" із новоствореною станцією "Проспект Правди", звести ще одну – "Мостицьку" – й вилкове відгалуження до станції "Виноградар".

Першу чергу будівництва мали виконати за 36 місяців (тобто до кінця 2019 року, – ред.)

Дату відкриття метро на Виноградар переносили вже кілька разів. Ще в червні 2021 року міський голова Києва Віталій Кличко переконував, що до кінця 2021-го поїзди вже поїдуть на Виноградар.

Проте на початку вересня "Київметробуд" попросив перенести термін закінчення першої черги будівництва на 2023 рік. А підрядник заявив, що завершити будівництво зможе лише "за умови доведення відповідних цільових бюджетних призначень".

Згодом Господарський суд дозволив "Київметробуду" продовжити будівництво метро на Виноградар у Києві до кінця 2022 року. Київська влада з таким рішенням не погодилася й подала апеляцію.

У жовтні 2022 року Київрада скоротила видатки на фінансування метрополітену, оскільки будівництво метро на Виноградар зупинилося, повідомляв директор Департаменту фінансів КМДА Володимир Репік на запит "Вечірнього Києва".

Цьогоріч у лютому "Київметробуд" відновлював будівництво ділянки метро зі станції "Сирець" до житлового масиву "Виноградар".

Чи буде нова угода?

Київський метрополітен проведе новий тендер на продовження будівництва лінії метро на Виноградар. Про це сказав перший заступник голови КМВА Микола Поворозник в інтерв'ю "Економічній правді".

"Київметробуд", який був підрядником у будівництві, перебуває у глибокій кризі. Компанія пережила корпоративний конфлікт і звільнила більшу частину співробітників. Наскільки я розумію, від "Київметробуду" не залишилося практично нічого. Ми будемо змінювати виконавця і продовжувати роботу", – зауважив Поворозник.

І додав, що метрополітен оцінить і заактує виконані роботи. А виявлені факти зловживань передадуть правоохоронним органам, які вже відкрили кримінальні провадження щодо "Київметробуду".

У Києві закриють на ремонт ще одну ділянку метро

Нагадаємо, заступник начальника КП "Київський метрополітен" Дмитро Пінчук повідомив, що у Києві на тлі проблем з перегінним тунелем між станціями "Либідська" та "Деміївська" синьої гілки метро може початися ремонт на ще одній ділянці Оболонсько-Теремківської лінії столичної підземки. 

"У зв’язку з фізичною зношеністю та необхідністю поліпшення експлуатаційних характеристик потребує проведення планового капітального ремонту ділянка тунелів по І головній колії "Почайна" та "Тараса Шевченка". Підприємство проводить закупівлю проєктних робіт. За ділянкою ведуть постійний періодичний нагляд. Безпека руху поїздів та безпечне перевезення пасажирів забезпечені", – розказав Пінчук.

Закриті станції метро

Нагадаємо, 8 грудня рух поїздів між станціями метро "Деміївська" та "Теремки" у Києві закрили на час ремонту перегінного тунелю. Обмеження продовжаться протягом пів року. Причина – підтоплення метро.

Правоохоронці вже почали розслідування після підтоплення тунелів Київського метрополітену за фактом службової недбалості.

Крім того, столичні правоохоронці прийшли з обшуками до будівель Київського метрополітену, "Метробуду" та структурних підрозділів міської військової адміністрації. Правоохоронці перевірять можливі прорахунки на етапах проєктування, будівництва та експлуатації метро. А також встановлять відповідальних осіб, внаслідок дій яких трапилися розгерметизація та затоплення тунелю метрополітену.

Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки
Готель Готель "Україна" у центрі Києва виставили на продаж: Початкова ціна стартує з понад мільярда гривень
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі