USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Євросоюз до 15 вересня скасує заборону на імпорт української агропродукції

Зокрема це стосується імпорту пшениці, кукурудзи, соняшнику і насіння ріпаку
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз до 15 вересня 2023 року поступово скасує заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України під винятковими гарантіями Регламенту про автономні торговельні заходи. Про це йдеться у рішенні Європейської комісії.

Новини за темою: Українське зерно розбрату. Чому його експорт викликав протести у країнах Європи і чого чекати далі?

Деталі

Обсяг цих заходів додатково скорочується з 17 до 6 тарифних позицій для 4 продуктів. Не виключено, що йдеться про певні сорти пшениці, кукурудзи та інших зернових.

"Поетапна відмова дозволить значно покращити шляхи солідарності та вирішити проблеми з вивезенням українського зерна з країни для цього врожаю. Ці заходи залишаються необхідними протягом обмеженого періоду часу, враховуючи виняткові обставини серйозних логістичних вузьких місць і обмежених можливостей зберігання зерна напередодні сезону збору врожаю, який спостерігається в п’яти державах-членах", – йдеться у рішенні.

Також у Єврокомісії додали, що для вирішення цієї ситуації створено Спільну координаційну платформу для координації зусиль ЄК, Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, а також України для покращення потоку торгівлі між Євросоюзом та нашою державою, включаючи транзит сільськогосподарської продукції. Виконавчий віцепрезидент Валдіс Домбровскіс очолює цей процес на політичному рівні.

Перша стартова зустріч цієї координаційної платформи відбулася на технічному рівні 2 червня.

"Таким чином, якщо транзиту українських товарів перешкоджають надмірно обтяжливі вимоги в одній або кількох із п’яти держав-членів, комісія переоцінить, чи залишаються істотні умови для застосування цих превентивних заходів. Ці виняткові та тимчасові заходи повною мірою відповідають рішучому зобов’язанню ЄС підтримувати Україну та зберігати її спроможність експортувати її зерно, яке має вирішальне значення для того, щоб нагодувати світ і підтримувати низькі ціни на продовольство перед обличчям викликів, спричинених неспровокованою російською агресією проти України та його цивільні особи", – зазначили в Єврокомісії.

Там нагадали, що призупинення імпортних мит, квот і заходів торгового захисту щодо українського експорту до Європейського Союзу – відомих як автономні торговельні заходи (ATM) – продовжені ще на рік. 

Новини за темою: Польська прокуратура розслідує махінації з українським зерном: Що відомо

Що цьому передувало

2 травня Єврокомісія заборонила імпорт чотирьох українських продуктів до п’яти держав Євросоюзу – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Рішення ухвалили через "серйозні логістичні труднощі".

Зазначалося, що "виняткові та тимчасові превентивні заходи" стосуються пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшника. Україна може експортувати їх до всіх держав ЄС, окрім Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини – до цих країн дозволили лише транзит.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот