USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Польська прокуратура розслідує махінації з українським зерном: Що відомо

Зерно змішували з польським і переробляли на борошно чи фураж
Зерно
Джерело: відкриті джерела
У Польщі прокуратура розслідує махінації, які пов’язані з тим, що польські імпортери та брокери продавали українське технічне зерно під виглядом продовольчого, тобто такого, з якого можна робити борошно чи корми для тварин. Про це пише польське видання Rzeczpospolita.

Масово імпортоване до Польщі українське технічне зерно практично не проходило прикордонний контроль, а відразу після в’їзду в країну продавалося як продовольче, зазначає газета.

"Ми зараз ведемо сім спільних проваджень. Загалом йдеться про кілька мільйонів кілограмів зерна, встановлено кілька десятків суб’єктів. Це компанії, які імпортували товари до Польщі, а також ті, які потім ними торгували", – розповіла Ганна Бернат-Ложанська, речниця регіональної прокуратури в Жешуві, де зловживання зерном розслідує група прокурорів.

Вона додала, що наразі польські правоохоронці встановлюють, скільки компаній були ошукані. Речниця зазначила, що покупців вводили в оману, бо вони не знали, що зерно з України та що воно завезене як технічне.

Виявляється, зерно, яке імпортується до Євросоюзу для технічних цілей, не має власного коду Єдиного митного тарифу. Він розрізняє види зернових лише за їх видами, але не розрізняє їх за призначенням.

Тобто зернові класифікуються за однаковими кодами незалежно від того, призначені зернові культури для споживання чи енергетичних або промислових цілей. Виняток – культури для посіву, вони мають окремі коди.  

Українське зерно, імпортоване як технічне, пропонувалося польським компаніям як вітчизняне та продовольче. Як наслідок, зерно змішували з польським і переробляли на борошно чи фураж.

"Таке шахрайство (у великому розмірі) карається позбавленням волі на строк до десяти років", – пише видання.

Як зазначив депутат Януш Ціхонь, найбільший імпорт зерна припав на осінь 2022 року.

Новини за темою: У Туреччині обговорюють продовження дії "зернової угоди" на два місяці, – Чавушоглу

Водночас лише цьогоріч у лютому польська податкова адміністрація зобов’язала імпортерів декларувати пункт призначення зернових із застосуванням спеціальних національних кодів, які відмінні від кодів Єдиного митного тарифу (а той не має окремого коду для технічного зерна).

Нагадаємо, Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Відповідне рішення було ухвалене польським урядом. Після неї таке ж рішення прийняла Угорщина. Невдовзі стало відомо, що Болгарія також обговорить питання заборони імпорту зерна та іншої агропродукції з України.

Читайте також:
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом