USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни ховають загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС в братських могилах

28.06.2023 19:25 260
Окупанти привезли на лівобережжя пересувний крематорій
Затоплені поля Херсонщини
Затоплені поля Херсонщини
Джерело: Цензор.Нет

Щоб приховати реальну кількість жертв підриву Каховської ГЕС росіяни почали ховати загиблих в братських могилах. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Через спалах вірусних хвороб росіяни були вимушені розпочати заходи зі стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях Херсонської області, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. 

"Загарбники задіяли працівників комунальних служб для розбирання завалів та збору загиблих внаслідок повені. В результаті пошуково-відновлювальних робіт лише 24-25 червня цього року було знайдено понад 60 тіл. Щоб приховати реальну кількість жертв, командуванням російських окупаційних військ було прийнято рішення про поховання загиблих у братських могилах без забору зразків ДНК та встановлення будь-яких позначок на місці поховання", – зазначає пресслужба Генштабу.

Окупанти спалюють тіла загиблих

Російські окупанти привезли на лівий берег Дніпра у Херсонській області пересувний крематорій, щоб спалювати тіла людей, які загинули після підриву Каховської ГЕС. Про це в ефірі "Еспресо" заявила депутатка Херсонської міської ради Оксана Погомій.

Рашисти спалюють людей без ідентифікації.

"Інфекційна лікарня на правому березі Дніпра готова приймати людей. Щодо лівого берега – я стовідсотково знаю, що там роблять щеплення від гепатиту A та холери. Росіяни привезли там в одне із селищ пересувний крематорій і спалюють просто загиблих людей без ідентифікації. Там страшна ситуація. На правому березі поки все добре", – розповіла вона.

Причиною руйнування Каховської ГЕС міг бути підрив проходу під водою

Причиною руйнування Каховської ГЕС міг стати підрив проходу під водою. Ймовірно, глибоко всередині дамби знаходилась "ахілесова п'ята", повідомляє The New York Times.

Журналісти з посиланням на експертів та після власного розслідування вважають, що підрив підводного проходу до машинної зали є найімовірнішою причиною катастрофи на Каховській ГЕС.

"Інженери з України та США запевняють, що глибоко всередині дамби була "ахіллесова п’ята". Фахівці нагадали, що дамбу збудували за радянських часів, тому Москва мала кожну сторінку інженерних креслень і знала, де знаходиться найвразливіша частина", – пише видання.

На думку двох американських інженерів, враховуючи супутникові та сейсмічні дані про вибухи в цьому районі, найімовірнішою причиною обвалення став заряд вибухівки, розміщений у коридорі для обслуговування або тунелі, який проходить крізь бетонне серце конструкції.

"Якщо ваша мета – знищити саму дамбу, знадобиться потужний вибух. Прохід є ідеальним місцем для розміщення цього вибухового заряду", – зауважив інженер-геотехнік директор компанії Wiss, Janney, Elstner Майкл Вест.

Україна закликала міжнародні організації допомогти вивезти людей

Прем'єрміністр Денис Шмигаль звернувся до керівництва ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій щодо підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС.

Він наголосив, що українська влада організувала евакуацію із контрольованої нами території Херсонщини. Однак окупанти не допомагають людям на лівому березі області, де затоплені міста і села.

"На лівому березі у тимчасовій окупації люди кинуті росіянами напризволяще. Сотні будинків буквально зникли під водою. Люди вимушені власними силами покидати домівки, а хто нездатний – опинився у пастці стихії. Міжнародні гуманітарні організації мають негайно втрутитися. Ми закликаємо взяти на себе евакуацію людей з окупованих росіянами територій Херсонщини. Маємо врятувати життя людей, яких окупанти прирекли на смерть", – наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, вода з Каховської ГЕС, яку 6 червня підірвали окупанти, продовжує прибувати на правий і лівий береги Херсонщини

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог