USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Спалах гепатиту А у Вінниці: Кузін розповів, як і де можна вакцинуватися

Щоб мати імунітет, треба або перехворіти, або вакцинуватися
Ігор Кузін
Ігор Кузін
Джерело: МОЗ

Цієї осені Україна зіткнулася з гепатиту А, який спалахнув у Вінниці, де згодом визначили ситуацію як надзвичайну на рівні області. А потім інтернетом ширився фейк щодо спалахів гепатиту А в областях України та впровадження через це карантину. Пізніше стало відомо, що інформація щодо спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині є завідомо неправдивою і є частиною ворожої ІПСО. З огляду на все заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів про відсутність імунітету до гепатиту А в українців та які вакцинації зараз потрібно усім пройти.

Він нагадав, що вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке передається контактно-побутовим, але зазвичай фекально-оральним шляхом. Тобто це хвороба "не митих рук".

"Це означає, що та людина, яка проконтактувала з хворим або з носієм і потім вживала їжу або питну воду не помивши руки, має ризик інфікуватися. Вірус доволі швидко поширюється, тому що кількість людей, які мають імунітет, доволі невелика. Тому що для того, щоб мати імунітет, треба або перехворіти, або вакцинуватися, а вакцинація проти вірусного гепатиту А не входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Тому в нас більша частина українців, яка не хворіла на хворобу Боткіна або на вірусний гепатит А, не має імунітету, бо саме цей вірус доволі часто викликає такі масові та швидкі спалахи: спалах у Вінниці – один із них", – сказав санлікар.

І додав, що імунітет тримається доволі довго після перенесеної хвороби, тому, протестувавши людей, можна вийти на те, яка саме людина могла перенести таку хворобу та інфікувати іншу.

"Сподіваємось, що зможемо знайти все ж таки спільне джерело інфікування, але поки що пропрацьовуються всі можливі варіанти і всі можливі сценарії", – зауважив Кузін.

Які поради щодо вакцинації проти гепатиту А – кому можна, кому не можна, коли починати?

Також чиновник уточнив, що людина, яка отримала повний курс вакцинації проти вірусного гепатиту А, не захворіє на вірусний гепатит А.

"Вакцина рекомендована мешканцям тих територій, де виникають такі випадки. Мова йде в переважній більшості про сільські населені пункти, ті, що розташовані в безпосередній близькості до річок, які можуть виходити за свої межі або викликати підтоплення. Для мешканців таких населених пунктів вакцина проти вірусного гепатиту А є рекомендована", – пояснив заступник міністра охорони здоров'я.

Як проводять вакцинацію?

  • Вакцинація є двократною: людина має отримати дві дози вакцини і лише після того формується повноцінний імунітет вже на все життя. Вакцина розділяється на дорослу і на дитячу, але двократність залишається як для дітей, так і для дорослих.
  • Є так звана екстрена профілактика. Це тоді, коли вакцина застосовується для тих людей, які вже проконтактували з вірусним гепатитом А. До прикладу, це коло близьких контактів або члени однієї сім'ї. Для таких людей може бути застосована вакцина, яка дозволяє не захворіти або у випадку захворювання перенести його в легкий спосіб. Таку вакцину слід робити впродовж не більш ніж два тижні після контакту.

"Тобто, по-перше, вакцину рекомендовано застосовувати на тих територіях, які реєструють такі спалахи. По-друге, для постконтактної профілактики рекомендовано вкладатися в цей двотижневий термін. І також рекомендується, щоб вакцинацію пройшли працівники високоризикованих категорій професій, такі як, наприклад, медичні працівники, що надають медичну допомогу в інфекційних стаціонарах, – вони приймають таких хворих і, звісно, що в них є певний ризик інфікуватися, як і в працівників екстреної медичної служби", – додав Кузін.

Куди йти робити вакцину?

  • Перший найбільш затребуваний шлях – можна звернутися до приватного закладу охорони здоров'я. Зазвичай вони мають певну кількість вакцини проти вірусного гепатиту А у своїх резервах і там же на місці може бути надана послуга з вакцинації.
  • Другий – можна придбати вакцину в аптечній мережі і вакцинуватися у свого сімейного лікаря. Але є певна особливість, яка полягає в тому, щоб транспортувати вакцину від аптеки до свого сімейного лікаря, треба використовувати сумку з холодовими елементами, оскільки кожна вакцина – це термочутливий фармацевтичний продукт.
  • Третій – це вакцинація в екстрених випадках, як, наприклад, зараз проходить у Вінниці. Це робота мобільних бригад, вони мають певний запас вакцини, виїжджають або в осередок захворювання, або в сімейне вогнище і там вакцинують контактних вже на місці після того, як лікар провів відповідний медичний огляд. Або на рівні закладу охорони здоров'я, якщо йдеться про вакцинацію саме медичних працівників.

Як запобігти інфікуванню у побуті?

"Найперше для того, щоб убезпечити себе, треба щонайменше звернути увагу на якість питної води. В умовах спалаху радимо універсально використовувати лише кип'ячену воду або бутильовану воду. Тому що до того моменту, як спалах ліквідують, краще застосовувати, скажемо так, понаднормові заходи безпеки. Тому використання кип'яченої або бутильованої води є обов'язковим", – попереджає санлікар.

З огляду на те, що гепатит А передається через харчові продукти, не рекомендується використовувати продукти або взагалі користуватися ринками, які не мають для цього відповідного обладнання або приміщень. Тобто стихійні або несанкціоновані ринки перебувають під забороною, каже Кузін.

"Те, що стосується поведінки в побуті, – то дуже важлива після того, як людина заходить з вулиці і збирається приймати їжу, обов'язкова обробка рук. Руки треба помити з милом і ще краще – дезінфікувати. І також якщо у вас або у членів вашої родини з'являються хоча б перші симптоми інфекційного захворювання, які можуть бути викликані, наприклад, вірусами, бактеріями, то треба застосувати додаткові заходи. Тобто принаймні розділити той посуд, яким користуються в побуті: проводити дезінфекцію такого посуду або його оброблення окропом", – резюмує заступник міністра охорони здоров'я.

Водночас акцентує, якщо використовувати фрукти або овочі, які куплені або які зібрані з власної ділянки, то перед вживанням рекомендується їх обробляти окропом для того, щоб убити потенційні віруси чи бактерії, які можуть бути на поверхні. Ці мінімальні рекомендації можуть попередити майже 99% відсотків усіх захворювань, які призводять до інфекцій саме в шлунково-кишковому тракті.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі
У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ