USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі

Інкубаційний період хвороби становить від двох до чотирьох тижнів
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Києві зареєстрували хворого на гепатит А у чоловіка, який працює пекарем у закладі торгівлі. Після обстеження усіх контактних осіб у магазині та за місцем проживання чоловіка, виявили ще двох дітей у цій сім'ї, хворих на гепатит А, розповів в ефірі "КИЇВ24" головний державний санітарний лікар міста Києва Сергій Чумак.

За словами Чумака, повідомлення про захворювання мешканця Київщини, який працює у столиці в закладі торгівлі, отримали від Київського обласного центру контролю профілактики хвороб МОЗ одне повідомлення.

"Чоловік працював пекарем. При проведенні розслідування з’ясували коло контактних осіб й провели роботи у цьому закладі торгівлі. Осіб, які контактували з пекарем, направили на обстеження, результати були негативні", - зазначив Чумак.

Санлікар додав, що інші люди також можуть захворіти, якщо інфіковані не будуть дотримуватися правил гігієни. Оскільки гепатит А передається фекально-оральним способом.

"Якщо цей продавець не дотримувався правил особистої гігієни, торкався готової продукції, яка після виготовлення вже не проходила термічної обробки, то, звичайно, могли заразитися люди. Інкубаційний період хвороби становить від 2 до 4 тижнів. Перший випадок хвороби зареєстрували 11 квітня, а наступний - 25 квітня", - сказав Чумак.

Лікарі також виявили ще двох дітей у цій сім’ї, хворих на гепатит А. Коли малюки востаннє відвідували дитячий садок, там теж провели низку заходів та розслідування.

"Сьогодні всі ці діти перебувають під спостереженням, а також дорослі, які працюють в магазині. Усі проходили необхідні лабораторні дослідження", - підсумував Чумак.

Що передувало?

Днями в Києві та Київській області зареєстрували п'ять випадків захворювання на вірусний гепатит А. Його виявили серед співробітників та членів їхніх родин одного з закладів торгівлі столиці.

Хворі звернулися за медичною допомогою, частина з них  перебуває на лікуванні в медичних закладах міста, інші -  проходять лікування амбулаторно. Наразі розпочали епідеміологічне розслідування та вживають необхідні заходи для недопущення поширення захворювання.

Нагадаємо, вірусний гепатит А - це захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Фахівці радять дотримуватися правил особистої гігієни. Варто мити руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету. Також слід пити лише кип’ячену воду, добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням.

Читайте також:
Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям
Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю