USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ

Наступні сім протоколів з надання меддопомоги у разі бойових травм міністерство винесе для громадського обговорення найближчим часом
ветерани ЗСУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство охорони здоровʼя України затвердило перші шість клінічних протоколів серії стандартів медичної допомоги за напрямом "Бойова травма". Про це повідомили в пресслужбі відомства.

У міністерстві кажуть, що клінічні протоколи опрацювала мультидисциплінарна група, до складу якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, в тому числі бойові медики.

Це такі протоколи:

  • "Анестезія у пацієнтів із травмою".
  • "Гострий компартмент-синдром".
  • "Бойова торакальна травма".
  • "Бойові поранення: дебридмент та іригація".
  • "Висока двостороння ампутація" Судинна травма".

Наступні сім протоколів з надання меддопомоги у разі бойових травм МОЗ винесе для громадського обговорення найближчим часом.

"Ці та ще понад 20 протоколів, які мають затвердити протягом 2024 року, є перекладом настанов з клінічної практики Joint Trauma System (обʼєднана травматологічна система, – ред.) за напрямом "Бойова травма", – пояснили у міністерстві.

Що відомо про клінічну практику?

Joint Trauma System  – організація, яка розпочала діяти у 2005 році та є центром досконалості Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки з питань бойової травми. JTS покликана знизити рівень захворюваності та смертності, а також підвищити виживаність усіх пацієнтів з травмами у воєнний і мирний час.

JTS застосовує організований підхід до надання покращеної травматологічної допомоги на всіх етапах надання допомоги пацієнтам із травмами – бойовими й небойовими.

Розроблені JTS настанови – це джерело інформації, заснованої на доказах щодо бойових травм. Клінічні настанови тактичної бойової медичної допомоги (TCCC) є вказівками JTS для допомоги на догоспітальному етапі.

TCCC та клінічні практичні настанови JTS (CPG) постійно переглядають й оновлюють на основі даних з DODTR – реєстру травм Міністерства оборони США та доказів з публікацій, що проходять експертну перевірку.

Ці настанови прийняли чимало міжнародних партнерів та сприяли розробці стандартів надання якісної медичної допомоги в умовах бойових дій.

Які медичні обстеження ветерани можуть пройти безплатно?

Раніше в Національній службі здоров’я повідомляли: щоб оформити план лікування будь-якого захворювання, пацієнт має пройти низку обстежень.

Необхідні інструментальні дослідження, такі як рентген, гастроскопія тощо, є безоплатними для всіх, хто їх потребує.

Які процедури у списку?

  • Електрокардіографія;
  • отоскопія;
  • пікфлуометрія/спірометрія;
  • офтальмоскопія;
  • вимірювання гостроти зору.

Якщо пацієнт потребує додаткових інструментальних досліджень, сімейний лікар має створити відповідне електронне направлення. Детальніше ми розповідали в матеріалі.

Читайте також:
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг