USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А

Частина хворих перебуває на лікуванні в медзакладах, інші лікуються амбулаторно
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Києві та Київський області зареєстрували 5 випадків захворювання на вірусний гепатит А. Його виявили серед співробітників та членів їх родин одного з закладів торгівлі столиці. Про це повідомляє Київський міський центр контролю та профілактики хвороб.

Хворі звернулись за медичною допомогою, частина з них  перебуває на лікуванні в медичних закладах міста, інші -  проходять лікування амбулаторно.

"ДУ "Київський міський ЦКПХ МОЗ України" проінформувала ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві та Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про випадки захворювання. Розпочато епідеміологічне розслідування та вживаються необхідні заходи для недопущення поширення захворювання", - йдеться у повідомленні.

Що відомо про гепатит А?

Вірусний гепатит А - це захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Як ним можна інфікуватися?

  • Через вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • через недотримання правил особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • через деякі види сексуальних стосунків.

Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Профілактика захворювання

Фахівці радять дотримуватися правил особистої гігієни. Варто мити руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету. Також варто пити лише кип’ячену воду, добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням.

Крім того, для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

"В Україні щеплення від гепатиту А не входить до календаря рутинних щеплень , утім у нас зареєстровані дві інактивовані (неживі) вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання в дітей віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Одна із них – комбінована вакцина, яка захищає від двох штамів вірусу гепатиту: А і В", - розповіли в Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року випадок захворювання на вірусний гепатит А зафіксували У Броварах, що на Київщині. Інфекцію виявили у співробітниці Київського обласного спортивного коледжу. Тоді у коледжі застосували протиепідемічні заходи, а сам навчальний заклад закрили на карантині.

Читайте також:
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?