USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Карантин в Україні через спалах гепатиту А є частиною ворожої ІПСО, – МОЗ

У міністерстві закликали довіряти офіційним джерелам інформації
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Інтернетом шириться фейк щодо спалахів гепатиту А в областях України та впровадження через це карантину. Також інформація щодо спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині є завідомо неправдивою і є частиною ворожої ІПСО, кажуть в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

"У разі виявлення випадків захворювання МОЗ повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах. Довіряйте винятково офіційним джерелам та не поширюйте неправдиву інформацію", – йдеться у повідомленні.

Ситуація в Івано-Франківській області

Наразі  в Україні на території Івано-Франківської області немає спалаху гепатиту А. Усі випадки, зареєстровані на території області, є поодинокими та не мають спільного епідеміологічного звʼязку.

Протягом жовтня в області виявили 12 хворих.

"Ці випадки не повʼязані між собою: люди інфікувались у різний час та через різні причини. Відповідно, така кількість випадків за три тижні не може бути кваліфікована як спалах. Спалах інфекційної хвороби – це декілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції", – пояснюють у МОЗ.

Ситуація у Вінницькій області

На Вінниччині дійсно зафіксували спалах вірусного гепатиту А. З 16 жовтня за медичною допомогою звернулись 262 людини. Наразі у лікарнях залишається 111 пацієнтів, 87 – виписали.

Медиків, які працюють в лікарнях з хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоровʼя, задіяних у ліквідації спалаху, – вакцинували. Щеплення проводять також для кола контактних осіб. Тобто рідних та близьких, з якими пацієнти з лабораторно підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут.

"Наразі джерело спалаху гепатиту А в регіоні не встановили. Враховуючи довгий інкубаційний період гепатиту А (до 45 днів, – ред.) інфікована людина, яка могла бути джерелом розповсюдження інфекції, могла одужати. Проби води (централізованого, індивідуального водопостачання та стічних вод, – ред.) та змиви з ринків, перевірка підприємств, які виробляють харчові продукти, та їхніх робітників вказують на відсутність постійного джерела вірусу, яке могло призвести до спалаху", – додають у відомстві.

Новини за темою: Спалах гепатиту А на Вінниччині: Кількість госпіталізованих – лише вершина блоку проблем, зазначає експертка ВООЗ

Вже наприкінці жовтня на Вінниччині в результаті спалаху гепатиту А визначили ситуацію як надзвичайну на рівні області. У регіоні посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту. Під тимчасовою забороною опинилися також ярмарки й масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва.

Ситуація по Україні

Загалом в Україні за дев'ять місяців зареєстрували 314 хворих. У 2022-му за весь рік був 281 хворий.

Гепатит А постійно реєструється на території України. Найчастішою причиною є порушення санітарно-гігієнічних норм: погано помиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Людина може інфікуватися, якщо вип’є заражену воду або з’їсть продукти, які готував хворий.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен