USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

В Україні запустили перший реєстр активів російських олігархів

Наразі в базі реєстру нараховано дані про 53 олігархів
реєстр
Джерело: відкриті джерела

Експертна організація StateWatch і аналітична система YouControl розробили реєстр російських олігархів, які мають активи в Україні. Про це повідомляється в пресрелізі StateWatch.

Реєстр прискорить ​​стягнення українських активів з росіян та колаборантів, причетних до агресії проти України. 

База наразі налічує дані про 53 олігархів з рейтингу "200 найбагатших бізнесменів" російського Forbes за 2021 рік, а також низки інших росіян, які знаходяться під українськими санкціями та є бенефіціарами бізнесу в Україні. 

Новини за темою: США вперше дозволили передати конфісковані активи російського олігарха Україні

Також реєстр містить досьє на 112 українських компаній загальною вартістю корпоративних прав на 6 млрд гривень. Зокрема 12 компаній вже стягнули у дохід держави через адміністративні позови у Вищий антикорупційний суд, корпоративні права 21 активу арештували в межах різних кримінальних проваджень.

У базу не потрапили особи зі списку російського Forbes, які не перебувають під санкціями України та не мають зв’язків з українськими активами. 

Вищим антикорупційним судом вже задоволено 19 із 20 позовів Мін’юсту до підсанкційних осіб, повідомила директорка Департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Богатих. 

Зокрема, ВАКС задовольнив позовні вимоги Мін’юсту щодо стягнення активів експрезидента Віктора Януковича, російських олігархів Аркадія Ротенберга, Євгена Гінера, Михайла Шелкова, Володимира Євтушенкова та частково Олега Дерипаски і колаборанта Володимира Сальдо.

Арешт активів РФ

Фізично знайдено і арештовано приблизно 17,5 мільярда доларів російських активів у світі.

"Активи дуже сильно розмазані по підставних особах, компаніях, вони сховані через офшорні зони, тобто на сьогоднішній момент є надзвичайно великою проблемою винайдення активів підсанкційних осіб", – зазначив економіст Олег Пендзин.

При цьому додав, що це стосується не тільки фізичних осіб, але і активів Центробанку Росії, які також далеко не всі знайдені. За даними Міністерства фінансів США, знайдено і заморожено активів менше ніж на 60 мільярдів доларів.

Читайте також:
Імовірне знищення російського ракетного корабля Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState