USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

США вперше дозволили передати конфісковані активи російського олігарха Україні

Активи були арештовані у березні цього року
Костянтин Малофеєв

Російський олігарх Костянтин Малофєєв

Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки вперше дозволили передачу конфіскованих активів російського олігарха Україні. Про це заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд, пише Reuters.

"Хоча це перший переказ Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відновлення України, він не буде останнім", – зазначив Гарленд.

Нагадаємо, Федеральний суд Мангеттена конфіскував у російського бізнесмена Костянтина Малофєєва 5,4 млн доларів

В рішенні суду йдеться, що влада США звинуватила російського бізнесмена у фінансуванні сепаратистів у Криму. Зазначено, що, незважаючи на санкції, Малофєєв намагався перевести кошти з рахунку в денверському банку Sunflower Bank діловому партнерові. Тож ці гроші були конфісковані.

Чому 5,4 млн доларів – це цікавий прецедент

Річ у тому, що рішення по Малофєєву – перше про конфіскацію приватних російських активів з моменту створення Мінюстом США робочої групи KleptoCapture. Вона буде вилучати фінанси спільників президента РФ Путіна у відповідь на вторгнення в Україну. 

Нагадаємо, глава Сполучених Штатів Джо Байден наприкінці 2022 року підписав закон, який дає можливість Мінюсту США передавати частину конфіскованих активів російських олігархів для допомоги Україні.

На черзі й нові конфіскації. Адже KleptoCapture тимчасово заарештувала й інші активи російських олігархів. Зокрема йдеться про яхту вартістю 300 млн доларів. Відповідно, можна очікувати рішення про її остаточну конфіскацію.

Хто такий Костянтин Малофєєв

Костянтин Малофєєв – російський підприємець, мільярдер, політик і громадський діяч.

Він є власником акцій "Ростелекому", головою ради директорів групи компаній "Царьград" та засновник телеканалу Царьград-ТБ, заступник голови Всесвітнього російського народного собору.

Крім того, він є одним з фінансових донорів концепції "русского мира" – зовнішньополітичної доктрини Росії з 2000-х років.

З 2014-го Малофєєв перебуває під санкціями 27 країн Європейського Союзу, США, Канади. А з 2017 року – у міждержавному розшуку, а потім під додатковими санкціями Великої Британії, Швейцарії, Австралії, Японії та інших держав.

Скільки російських активів заблоковано у США

У Сполучених Штатах ще 29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті США своєю чергою заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.

Читайте також:
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом