USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?

Росіяни використовували "Циклон" передусім як засіб ППО
Ракетний корвет

Ракетний корвет "Циклон" проєкту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ

Джерело: Defense Express

Напередодні Сили оборони України знищили морський тральщик Чорноморського флоту РФ проєкту 266-М "Ковровец". Повідомлення вийшло доволі інтригуючим, адже у ВМС вирішили не розкривати, яким озброєнням та за яких умов було знищено ворожий корабель. Але згодом ця історія отримала продовження. Окупанти у своїх соцмережах повідомили, що, мовляв, по порту у Севастополі було завдано удару двома ракетами ATACMS. Зазначалося, що удар прийшовся по малому ракетному кораблю "Циклон", пише Defense Express.

Ворог стверджував, що корабель потопили, а внаслідок удару загинуло шість військових ЧФ РФ, і ще 11 отримали поранення.

"Така "відвертість" насправді не завжди властива ресурсам окупантів, які зазвичай після ударів намагаються применшити свої втрати або ж відтягують момент розкриття даних про знищену техніку та втрати особового складу. Тому інформація потребувала офіційного підтвердження від наших ВМСУ", – зауважують у виданні.

Інформацію щодо знищення "Циклона" ще перевіряють

Вже сьогодні речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі "Радіо Свобода" сказав, що інформація про знищення корабля-носія крилатих ракет "Калібр" досі верифікується.

"Щоб бути впевненим на 100%, треба все ж таки отримати відповідні результати об’єктивного контролю. Як тільки ми будемо мати ці результати, ми обов’язково громадськість про це повідомимо", – зазначив він.

Плетенчук наголосив, що дійсно є висока ймовірність того, що "у Криму тепер не перебуває жодного носія крилатих ракет "Калібр", у разі якщо інформація щодо "Циклону" підтвердиться".

На запитання про те, чи планували у ВМС ураження саме двох кораблів, він сказав, що "попередньо йдеться все ж про те, що було уражено дві одиниці".

Він також відзначив, що корабель "Циклон" у Криму окупанти використовували передусім як засіб протиповітряної оборони, озброївши його зенітно-ракетним комплексом "Панцир-С". Крім того, Плетенчук уточнив, що цей корабель ще не запустив жодної ракети.

"Так виходить, що у разі підтвердження інформації, це таке мертвонароджене дитя, яке було носієм, але жодного разу носієм не попрацювало", – додав речник.

Більше про "Циклон"

"Циклон" став першим кораблем проєкту 22800 "Каракурт" РФ у Чорному морі і четвертим кораблем проєкту загалом у всіх флотах Російської Федерації. Він був прийнятий до складу ЧФ РФ у липні 2023 року, а у серпні вийшов на бойове чергування.

Нагадаємо, що Сили оборони України в ніч проти 19 травня знищили морський тральщик Чорноморського флоту РФ проєкту 266-М "Ковровец". Варто зазначити, що протягом ночі окупаційна "влада" скаржилася на ракетну атаку по тимчасово окупованому Кримському півострову.

Додамо

За даними Генштабу ЗСУ, за більш ніж два роки війни Україні вдалося знищити або пошкодити 26 військових російських кораблів і катерів. Також на рахунку ЗСУ є одна потоплена субмарина.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону