USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні готуватимуть громади до повернення ветеранів у цивільне життя

Одним із головних завдань проєкту є інформаційно зламати міфи про ветеранів
ЗСУ
Українські захисники
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

ГО "Простір можливостей" спільно із Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" запускають Всеукраїнський проєкт із підготовки громад до повернення ветеранів та ветеранок у цивільне життя. Про це на пресконференції в "Укрінформі" повідомила директорка проєктів ГО "Простір можливостей" Оксана Коляда.

За її словами, мають провести для десятьох відібраних громад з різних куточків країни стратегічні сесії, за результатами яких сформують план імплементації ветеранської політики. Він буде інтегрований у розвиток стійкості громади, посилення місцевої безпеки, місцевого соціального і економічному розвитку. Хочуть також залучити в роботу ветеранські простори в громадах.

"Ветерани повертаються до родин, в громади, трудові колективи. Громада – це те перше місце, куди після демобілізації упродовж якогось часу повернуться тисячі людей. Цей проєкт присвячений тому, аби уже готувати громади до вороття ветеранів, ветеранок і підтримку їхніх родин уже зараз", – пояснила директорка проєктів.

Організатори кажуть, що одним із головних завдань проєкту є інформаційно зламати міфи про ветеранів, змінити дизайн мислення голів громад для того, щоб вони бачили перспективу у людях, які повертаються з фронту.

"Зміна нашої ідентичності, формування нової культури, нації захисників, воїнів. Це важливо розвивати через програми вшанування, підтримки, пам'яті, гідного вшанування як живих, так і полеглих наших героїв", – зазначила Коляда.

Новини за темою: Добровольці також вважатимуться ветеранами війни: Рада ухвалила закон

Так, у ході проєкту 100 голів громад та старост сіл з усієї України пройдуть навчання з розробки та реалізації ветеранських політик. Проєкт триватиме рік.

"Ветерани – це майбутній рушій нашої країни, це можливості, розвиток на рівні держави, на рівні громади. Це агенти змін, які мають надзвичайний досвід і проявили надзвичайну звитягу. Воїни мають що сказати про майбутнє своєї держави. Хочемо, щоб вони мали можливості це майбутнє формувати, розвиватися та розвивати середовища навколо себе, – це не тільки національний рівень, це й рівень громад", – резюмувала член МФ "Відродження" Ольга Гальченко.

Програми для ветеранів

В Україні презентували інтерактивну карту ветеранських бізнесів. Метою цього проєкту є посилення ветеранів через бізнес, підтримка їхньої підприємницької діяльності та адаптація до мирного життя.

Його ініціаторами стали Український ветеранський фонд, агентство нерухомості ЛУН та сервіс таксі Uklon. На одній платформі фахівці зібрали бізнеси, запущені в різних регіонах України ветеранами та їхніми сім'ями. 

"Бачимо майбутнє України таким, де ветеранів поважають і де ветеранський бізнес має преференції не винятково в економічному чи податковому полі – а безпосередньо користувачів. Коли обирають між кількома бізнесами, нам хочеться, щоб люди надавали перевагу тим бізнесам, які засновані ветеранами. Зокрема для цього, для популяризації ідеї того, що ветерани, а вони відкривають надзвичайно чудові бізнеси, щоб звертали увагу, хто є засновником цього бізнесу, ми створили зокрема цю карту", – додав маркетинг-директор ЛУН, амбасадор Українського ветеранського фонду Денис Суділковський.

Новини за темою: В Україні запровадили Інститут помічника ветеранів. Розповідаємо, для чого він і як функціонуватиме

До того ж прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що, не чекаючи закінчення війни, держава вже формує нову ветеранську політику, у межах якої створять гідні умови для адаптації, реабілітації та самореалізації захисників і захисниць. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням