USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Добровольці також вважатимуться ветеранами війни: Рада ухвалила закон

Рішення про надання статусу учасника бойових дій буде ухвалювати Міжвідомча комісія
ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Статус учасника бойових дій зможуть отримувати цивільні особи, які від початку повномасштабного наступу РФ стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів. Відповідний законопроєкт №7322 сьогодні ухвалила Верховна Рада в цілому. "За" проголосували 310 нардепів.

Документ дозволяє визнавати учасниками бойових дій цивільних, які не вступили до лав ЗСУ, МВС, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ або інших військових формувань чи правоохоронних органів, але брали безпосередню участь у бойових діях.

Рішення про надання статусу учасника бойових дій буде ухвалювати Міжвідомча комісія, створена на базі Мінветеранів. Підставою для надання такого статусу може бути:

  • довідка, видана командиром військової частини або іншим керівником;
  • витяг із наказу Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ про залучення людини до оборони України у зв'язку зі збройною агресією РФ.

Якщо ж цих документів немає, необхідні завірені нотаріально письмові свідчення не менше ніж трьох свідків, які підтвердять участь людини в бойових діях.

Також законопроєкт передбачає, що добровольці, які отримали поранення та контузії, зможуть належати до людей з інвалідністю внаслідок війни. Крім того, сім'ї загиблих добровольців вважатимуться сім'ями загиблих захисників і захисниць України.

Статус учасника бойових дій дозволяє користуватися пільгами та гарантіями, зокрема згідно з законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту".

Раніше Міністерство у справах ветеранів заявляло, що після війни ветерани та їхні родичі складуть 10% населення України.

Читайте також:
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ