USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Угорщина блокує спроби ЄС створити довгостроковий фонд для української армії на 20 млрд євро

Будапешт вимагає, щоб Україна вилучила банк OTP зі списку спонсорів війни
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто
Джерело: відкриті джерела

Угорщина виступає категорично проти того, щоб Євросоюз створив для України фонд на суму 20 мільярдів євро для підтримки армії. Про це пише видання Politico.

Деталі

Міністри закордонних справ ЄС 20 липня зустрілися в Брюсселі та вперше обговорили пропозицію щодо створення спеціального фонду. 

Однак в ході зустрічі глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сіярто заявив, що країна буде заперечувати проти цього плану, доки Україна не вилучить банк OTP зі списку спонсорів війни.

"Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов’язань з Європейським фондом миру, доки не буде вирішено питання OTP", – уточнив він.

Детальніше про фонд

Нагадаємо, пропозиція щодо створення фонду не передбачатиме прямих платежів Європейському Союзу за українську зброю. Натомість Брюссель допоможе країнам покрити власні витрати на закупівлю та пожертвування такої зброї, як боєприпаси, ракети та танки.

Це також допомогло б оплатити навчання українських військових.

Виділення до 20 мільярдів євро на утримання української армії дозволить лідерам ЄС надіслати Москві чіткий меседж про те, що вони готові зробити все можливе, щоб допомогти Україні.

Розподілений на чотири роки фонд дозволить Євросоюзу отримувати 5 мільярдів євро щорічно. Однак не виключено, що у майбутньому сума коштів буде збільшена.

Виділення коштів відбуватиметься через уже існуючий фонд під назвою Європейський фонд миру.

Це також доповнює пропозицію Європейського Союзу виділити Україні 50 мільярдів євро на невійськову допомогу в період з 2024-го по 2027 рік.

До речі, від початку року міжнародні партнери виділили Україні понад 23 млрд доларів для фінансування дефіциту бюджету.

Агенція Fitch Ratings очікує, що міжнародна допомога покриє фінансування дефіциту держбюджету України на 2023 рік.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму