USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Чи вистачить Україні грошей у 2023 році: Прогноз Fitch

Експерти кажуть, що міжнародна допомога покриє фінансування дефіциту держбюджету країни на 2023 рік
гроші
Джерело: відкриті джерела

Агенція Fitch Ratings очікує, що міжнародна допомога покриє фінансування дефіциту держбюджету України на 2023 рік, повідомляє агентство.

Фінансування дефіциту у 2023 році, як і раніше, значною мірою залежить від передбаченої в бюджеті двосторонньої та багатосторонньої допомоги у розмірі 38 млрд доларів (порівняно з 32,8 млрд доларів, виділених у 2022-му). ЄС та США виділили 29 млрд доларів, і Fitch очікує, що мету на 2023 рік буде повністю досягнуто.

За оцінкою агентства, цілком імовірно, що Україна успішно завершить чотиримісячну моніторингову програму МВФ, узгоджену у грудні. Але залишається незрозумілим, чи схвалить МВФ нову кредитну програму без значно більшої передбачуваності щодо безпеки та пов'язаних із нею макроекономічних показників.

В той же час фінансування не визначено після 2023 року.

Новини за темою: Війна в Україні та інфляція призведуть до скорочення вдвічі росту зайнятості в світі, – прогноз МОП

"Зараз мало що відомо про джерела фінансування після закінчення цього року через ризики, пов'язані з потенційною втомою донорів, посиленням стресу в банківському секторі, що послаблює попит на внутрішній борг, та обмеженнями на використання фіскального фінансування НБУ, якщо інфляція залишиться високою та відновиться тиск зовнішнього фінансування", – йдеться у повідомленні.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "СС" (ймовірний дефолт).

Згідно з прогнозом агентства, інфляція у 2023 році знизиться до 21% із 26,6% у 2022-му, оскільки втрата виробничих потужностей, нестача електроенергії та лише поступове усунення збоїв у ланцюжку поставок компенсують слабкий внутрішній попит.

Fitch очікує, що війна продовжиться у 2023 році в рамках її нинішніх широких параметрів, оскільки в найближчому майбутньому не буде поступок, що політично заслуговують на довіру, які могли б лягти в основу врегулювання шляхом переговорів. Агентство вважає, що метою президента Путіна залишається підрив суверенної цілісності української держави, тоді як успішні контрнаступи України в Херсоні та Харкові роблять ще менш імовірною поступку нею своєї території Росії.

Читайте також:
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ