USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Три країни ЄС заблокували рішення про закупівлю боєприпасів для України

Невелика група європейських країн на чолі з Францією блокує спроби використати гроші Євросоюзу для закупівлі снарядів за межами блоку
Снаряди

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Європейський Союз може спробувати пом'якшити безпосередній дефіцит боєприпасів в Україні, використовуючи гроші блоку для спільної закупівлі снарядів на світовому ринку, пише Politico.

За словами трьох дипломатів ЄС, невелика група європейських країн на чолі з Францією блокує спроби використати гроші Євросоюзу для закупівлі снарядів за межами блоку. Зокрема через те, що європейським виробникам зброї потрібні замовлення, щоб виправдати нарощування виробництва.

Раніше цього тижня на засіданні Комітету з політики та безпеки більшість країн Європейського Союзу висловилася за те, щоб дозволити використовувати гроші ЄС для купівлі снарядів, вироблених за межами Євросоюзу, як надзвичайний захід для допомоги Україні, розповіли дипломати. Однак Франція, Греція та Кіпр виступили проти.

І це незважаючи на те, що наприкінці січня високопоставлений французький чиновник повідомив, що Париж дозволить закупівлі за межами Євросоюзу, якщо блок не виконає своє завдання з постачання 1 мільйона снарядів в Україну до березня, що і станеться. Франція також не розкриває загальної суми своїх поставок в Україну, попри тиск з боку Німеччини.

Нагадаємо, Європейський Союз не зможе надати обіцяний мільйон снарядів Україні до терміну, що був обумовлений раніше 1 березня 2024 року. До цього часу у країн ЄС набереться лише 600 тисяч боєприпасів.

Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і були змушені згорнути деякі операції через брак допомоги західних союзників. 

Через затримки у постачанні Україні західної зброї, яка необхідна для протистояння російській агресії, у Міноборони вирішили піти не лише шляхом нарощування власного виробництва боєприпасів як у 155-мм калібрі, так й радянської номенклатури. Також там вбачають можливість компенсування нестачі артилерійського вогню завдяки FPV дронам.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Росія значно перевершує Україну в щоденних артилерійських атаках, вони випускають у 5–10 разів більше снарядів. 

Водночас Нідерланди ухвалили рішення виділити 122 млн євро Україні на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку. Зокрема, Амстердам виділяє 87 млн євро на закупівлю артилерійських снарядів для України. Також Нідерланди перерахують 25 млн євро в Міжнародний фонд для України (IFU) для закупівлі озброєння. Крім того, уряд Нідерландів виділить ще 10 млн євро на поліпшення кіберзахисту України.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат