USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нестачу артилерійських снарядів у ЗСУ покриватимуть FPV дронами

Йдеться не про повну заміну артилерії, а лише про зняття з неї тягаря основної вогневої сили
FPV дрони

FPV дрони

Джерело: відкриті джерела

Через затримки у постачанні Україні західної зброї, яка необхідна для протистояння російській агресії, у Міноборони вирішили піти не лише шляхом нарощування власного виробництва боєприпасів, як у 155-мм калібрі, так й радянської номенклатури. Також там вбачають можливість компенсування нестачі артилерійського вогню завдяки FPV дронам. Про це повідомляє Defense Express.

"Щодо боєприпасів до артилерії, то це питання буде виникати і далі. Тому в Україні ухвалили рішення розв'зувати ці питання шляхом створення потужного виробництва БПЛА", – заявив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк в інтерв'ю для BBC.

Тобто на питання виробництва БПЛА, а вочевидь йдеться про FPV дрони, буде спрямовано додаткові ресурси, які мають закрити саме цю прогалину, уточнюють автори.

"Але важливо розуміти той об'єм, який має виготовлятися. Зокрема BBC, посилаючись на звіт Міноборони Естонії, зазначила, що річна потреба в артилерійських боєприпасах для утримання локальної вогневої переваги над РФ має становити 200 тисяч снарядів на місяць. Тобто 2,4 млн боєприпасів на рік, але така кількість спустошить всі європейські та американські запаси загалом лише протягом 2024 року", – додають у виданні.

Також там зауважують, що питання про те, скільки боєприпасів зможе отримати Україна у 2024 році, залишається дискусійним.

"У цьому навряд допоможуть поточні цифри зі США, які з січня по грудень 2023 року надали, відповідно до звітів, близько 1 млн 155-мм боєприпасів, бо вони йшли зі складів, зокрема поза межами країни. Аналогічно немає точної відповіді на питання, а чи зможе європейський сегмент НАТО разом виготовити та придбати 1 млн боєприпасів у 2024 році, навіть включно з тими, які мають бути виготовлені до березня", – зазначають автори.

Також у виданні наголошують, що немає і чіткої відповіді на виключно абстрактне питання, а скільки FPV дронів замінює один умовний 155-мм артилерійський боєприпас. Бо абсолютно різний розмір як бойової частини, так й точність, так й відсутність для артвогню таких параметрів, як нельотна погода чи засоби РЕБ.

"І самі бійці говорять, що FPV дрон не зможе повноцінно замінити навіть міномети. Але не йдеться про абсолютно повну заміну всієї артилерії на FPV дрони, а про зняття тягаря з артилерії як основної вогневої сили", – пояснюють у публікації.

У виданні кажуть, що відносно поточної потреби в дронах-камікадзе, то українські виробники оцінюють реальну потребу у FPV дронах для ЗСУ на рівні 2,4 млн на рік, 200 тисяч на місяць, при поточних можливостях виготовлення близько 50 тисяч FPV дронів на місяць, тобто при збереженні наявного темпу – 600 тисяч на рік.

Й ще більше збільшення виробництва FPV дронів потребує не просто більшого замовлення, а якісного стрибка у технології виробництва. Бо наразі FPV дрон створюється шляхом ручної праці шляхом спаювання готових деталей та їх монтажу на раму, зазначають автори.

"Тому цілком можливо, що під фразою "створення потужного виробництва БПЛА" криється якраз перехід на промислове виробництво на сучасній технологічній базі. Якраз вона, на противагу "ручній пайці", дозволяє значно збільшити об'єми виробництва та зменшити собівартість", – припускають у виданні.

Також там наголошують, що наразі один умовний FPV дрон без боєприпасу коштує близько 500 доларів.

"Водночас на 2024 рік на БПЛА для Сил оборони України закладено 43 млрд гривень, тобто близько 1,18 млрд доларів, або 16,8% від всіх коштів на озброєння. І це дійсно величезний ресурс, але він дозволяє, якщо гроші підуть виключно на FPV дрони, закупити до 2,36 млн таких БПЛА. Але йдеться про всі БПЛА, а не лише дрони-камікадзе, хоча й фінансову допомогу партнерів у цій сфері теж не треба відкидати, однак поки у країнах НАТО взагалі ігнорують появу FPV дронів", – уточнюють у матеріалі.

Раніше ми повідомляли, що Міністерство оборони України спільно з Мінцифрою спростило процедуру списання БПЛА на фронті. Раніше цей процес займав до пів року часу, адже командування не отримувало актуальну інформацію про кількість дронів та не могло забезпечити бригади безпілотниками відповідно до потреб. Тепер же для цього потрібно буде лише кілька тижнів.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди