USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Гарантовано, що люди накриватимуть різдвяно-новорічні столи й вони будуть дорожчі на 7% за минулорічні, – Пендзин

Наразі українці на 90% повністю забезпечують себе харчами, тож блокада польсько-українського кордону не вплине на дефіцит продуктів
стіл святковий
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Незабаром українці святкуватимуть Святвечір та Різдво Христове за новим календарем, а згодом і Новий 2024 рік. Уже вдруге в умовах воєнного часу. За традицією, в ці дні готуватимуть різдвяні страви та святковий новорічний стіл.

UWN поцікавився в економіста Олега Пендзина, як на накривання столів впливає війна, безпосередньо економічно.

Вартість святкового столу

За словами Пендзина, цьогорічний новорічний стіл буде на 7% дорожчий, ніж минулорічний.

"Гарантовано, що люди будуть накривати столи. Просто цього року дорожчим коштом м’ясної продукції, а овочі, молочка, яйця подешевшали, порівняно з цінами грудня 2022 року. Трішки здорожчали цитрусові, але не настільки критично, щоб якось було проблематично. У 2022 році загальна вартість новорічного столу була 2 тис. 650 гривень, зараз – буде приблизно 2 тис. 850 гривень, тобто десь 7% росту. Це без смаколиків типу риби червоної чи ікри. Це такий стіл стандартний на сім’ю з чотирьох осіб, отак воно буде", – сказав економіст.

Для тих, у кого буде можливість, приготувати 12 традиційних страв на Святвечір, за розрахунками експертів з Інституту аграрної економіки, різдвяне меню зі страв для такого столу середньостатистичної родини: кутя й узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 969,74 грн.

Новини за темою: У листопаді на українському ринку здорожчали овочі і подешевшало взуття, – дані Держстату

"Головні страви на різдвяному столі – це кутя та узвар. Пшенична кутя (950 г продуктів традиційної рецептури, – ред.) обійдеться у 103,71 грн. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: мак – 43 грн за 200 г і волоські чищені горіхи – 24 грн та родзинки – 17,50 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 9,60 грн за 400 г. За мед заплатимо ще 8 грн за 100 г і додамо трохи цукру (50 г) за 1,61 грн", – зазначив директор Інституту, академік НААН Юрій Лупенко.

Збитки від блокади польсько-українського кордону: чи може бути дефіцит якихось продуктів, товарів?

Олег Пендзин стверджує, що наразі українці на 90% повністю забезпечують себе харчами.

"Тому блокування кордону ніяк не вдарить по нашому столі, хіба риба, але ми відслідковували морожену рибу, вона на сьогодні практично в ціні не змінилася, а слабоморожена чи ікра якраз не входить в той класичний стіл, про який ми з вами говоримо. Єдине, що товари довгострокового використання, газ для автомобілів, то ті трішки піднімуться в ціні, але на ціну продовольчої корзинки блокада впливати не буде", – розповів економіст.

Новини за темою: Через блокаду кордону в Україні може зрости вартість різдвяного продуктового кошика, – Мінагрополітики

Як українці витрачатимуть гроші на різдвяний шопінг

Майже половина українців витратять більше коштів на святкування Нового року, аніж на Різдво. Люди економитимуть та надсилатимуть донати на ЗСУ. Так, більша частина, а це 59% українців, цього року не планують відмовлятись від різдвяно-новорічного шопінгу, йдеться в дослідженні компанії "Делойт".

У 2022-му таких було більше ніж 61%. Більша частина опитаних готові витратити на покупки від 1 тис. до 5 тис. гривень, а перевагу віддадуть харчам, одягу та взуттю, предметам домашнього вжитку та алкогольним напоям.

Зазначається, цього року українці не зволікають з підготовкою до свят. Більшість опитаних (64%) планують відправитись на шопінг до 24 грудня. Торік громадяни відкладали свої покупки на другу половину грудня. 56% планують виділити на шопінг від 1 тис. до 5 тис. гривень, у 2022 році таку ж суму готові були витратити лише 49% респондентів.

Споживачі фокусуватимуться на найнеобхіднішому. Найпопулярнішими категоріями товарів усе ще залишаються харчові продукти, одяг та взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот