USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як українці витрачатимуть гроші на різдвяний шопінг, – дослідження

Більша частина опитаних готові витратити на покупки від 1000 до 5000 гривень
Шопінг
Як українці витрачатимуть гроші на різдвяні покупки
Джерело: відкриті джерела

Майже половина українців витратять більше коштів на святкування Нового року, аніж на Різдво. Люди економитимуть та надсилатимуть донати на ЗСУ. Так, більша частина, а це 59% українців, цього року не планують відмовлятись від різдвяно-новорічного шопінгу, йдеться в дослідженні компанії "Делойт". У 2022-му таких було більше ніж 61%. Більша частина опитаних готові витратити на покупки від 1000 до 5000 гривень, а перевагу віддадуть продуктам харчування, одягу та взуттю, предметам домашнього вжитку та алкогольним напоям. Про це йдеться в дослідженні компанії "Делойт".

Зазначається, цього року українці не зволікатимуть з підготовкою до свят. Більшість опитаних (64%) планують відправитись на шопінг з 1 до 24 грудня. Минулого року українці відкладали свої покупки на другу половину грудня. 56% планують виділити на шопінг від 1000 до 5000 гривень, у 2022 році таку ж суму готові були витратити лише 49% респондентів. Споживачі фокусуватимуться на найнеобхіднішому. Найпопулярнішими категоріями товарів усе ще залишаються продукти харчування, одяг та взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої, йдеться в дослідженні "Делойт".

Майже половина – 49% споживачів витратять більше коштів на святкування Нового року, аніж на Різдво. Через перехід України на новий календар більша частина українців (майже 45%) святкуватиме Різдво 25 грудня і тільки 17% – 7 січня. Двічі за святковий стіл сядуть 32% опитаних.

"Молоде покоління українців, а це люди у віці 18−27 років, незважаючи на війну та всю непередбачуваність, яку вона зумовлює, найбільше серед інших вікових груп готові витрачати кошти на облаштування свого побуту, купуючи меблі, посуд, декор тощо", – зазначає директор та керівник галузевої групи з ритейлу та оптової дистрибуції "Делойт" в Україні Олександр Ямпольський.

Новини за темою: Споживчі ціни у серпні, порівняно з липнем 2023 року, знизилися на 1,4%: Що здешевшало

Де збираються купувати

Офлайн-магазини перемагають – головним місцем для різдвяного та новорічного шопінгу споживачів стануть супермаркети та великі торговельні центри. Серед онлайн-покупців 92% віддадуть перевагу смартфонам, минулого року таких було 66%.

Ціни мають значення. Цьогоріч українці готові відкласти покупку "тут і зараз" та чекати на доставку товарів за нижчою ціною з-за кордону, якщо вона буде дешевою або безкоштовною – 37%, швидкою – 17%, якщо сайт для замовлення товару буде зручним – 12%. Ще рік тому покупці не готові були очікувати на товар з іншої країни, навіть якщо він був дешевшим на 20%.

Більшість українців підтримає армію: 68% респондентів, а минулого року їх було 61%, спрямують частину свого різдвяного та новорічного бюджету на благодійність. З них 86% планують надіслати допомогу захисникам на передовій. Більшість, а це 66% українців, віддадуть перевагу продавцям, які підтримують ЗСУ та постраждалих від війни цивільних, переказуючи на допомогу частину коштів з кожної покупки.

Споживачі планують бойкотувати продавців, які не вийшли з ринку Росії. 63% покупців принципово не купують товари у продавців чи виробників, які не залишили ринок країни-агресорки. Ще 22% не знають, як перевірити цю інформацію.

"Дослідження показало, що попри все українці стійко тримаються – продовжують здійснювати шопінг, донатити на ЗСУ, облаштовувати побут, а в їхнє життя повертається планування. Якщо минулого року покупці перебували у розгубленому стані та не могли передбачити свій шопінг, то зараз вони за місяць наперед знають, що замовлять онлайн, коли розпочнуть купувати офлайн та який мають бюджет на покупки й благодійність", – каже Ямпольський.

Дослідження проводилося методом онлайн-опитування за квотованою вибіркою, яка відповідає соціально-демографічному портрету населення України. В опитуванні взяли участь понад 1000 респондентів з усіх регіонів України (за винятком тимчасово окупованих територій та АР Крим), а також громадян країни, які перебувають за кордоном.

Нагадаємо, Міністерство економіки планує підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої. Зокрема, ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби пропонують підвищити на 5–13%, виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) – на 40–85%, а на вина ігристі та газовані винні напої – на 12%.

Раніше ми повідомляли, що у липні ціни в Україні знизились на 0,6%. Зокрема, ціни на харчові продукти та безалкогольні напої у липні знизилися на 1,9%, на одяг і взуття – на 4,8%.

Читайте також:
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg
Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters
Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало