USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У листопаді на українському ринку здорожчали овочі і подешевшало взуття, – дані Держстату

На споживчому ринку в листопаді ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,8%
ринок

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У листопаді в Україні здорожчали овочі, а здешевшало взуття. Інфляція на споживчому ринку в останньому місяці осені порівняно із жовтнем 2023 року становила 0,5%, з початку року – 4,4%, йдеться в експрес-випуску "Індекси цін", який оприлюднив Держстат.

"На споживчому ринку в листопаді ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,8%", – кажуть статисти.

Статистика цін у листопаді по категоріях товарів та послуг така:

подорожчали:

  • найбільше (на 13,2%) подорожчали овочі;
  • на 2,6–1,0% зросли ціни на молоко та молочні продукти, масло, сало, яловичину, яйця, хліб;
  • ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,3%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 0,8%;
  • ціни на транспорт зросли на 0,9% в основному через подорожчання палива та мастил і проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 1,8%;

подешевшали:

  • на 4,3–0,6% знизилися ціни на цукор, продукти перероблення зернових, свинину, фрукти, соняшникову олію, м’ясо птиці, рис, макаронні вироби;
  • одяг і взуття подешевшали на 3,0%, зокрема, одяг – на 3,4%, взуття – на 2,7%.

Ціни в жовтні

У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на харчові продукти зросли на 1%, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня. Надалі продукти будуть дорожчати, але не дуже швидко. 

Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%). Тобто вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.

Також в Україні зменшилося споживання свинини до 19,8 кг в середньому на одну особу у 2023 році. У 2022-му було 20,3 кг, поінформували в пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства.

Водночас українці стали споживати більше м'яса птиці – 27 кг – та яловичини – 7,4 кг. Минулого року ці показники становили 26,2 кг та 7 кг відповідно. Відповідно до споживання збільшилося й виробництво.

Як українці витрачатимуть гроші на різдвяний шопінг

Майже половина українців витратять більше коштів на святкування Нового року, аніж на Різдво. Люди економитимуть та надсилатимуть донати на ЗСУ. Так, більша частина, а це 59% українців, цього року не планують відмовлятись від різдвяно-новорічного шопінгу, йдеться в дослідженні компанії "Делойт".

У 2022-му таких було більше ніж 61%. Більша частина опитаних готові витратити на покупки від 1000 до 5000 гривень, а перевагу віддадуть харчам, одягу та взуттю, предметам домашнього вжитку та алкогольним напоям.

Зазначається, цього року українці не зволікатимуть з підготовкою до свят. Більшість опитаних (64%) планують відправитись на шопінг з 1 до 24 грудня. Торік громадяни відкладали свої покупки на другу половину грудня. 56% планують виділити на шопінг від 1000 до 5000 гривень, у 2022 році таку ж суму готові були витратити лише 49% респондентів.

Споживачі фокусуватимуться на найнеобхіднішому. Найпопулярнішими категоріями товарів усе ще залишаються харчові продукти, одяг та взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої.

Нагадаємо, Міністерство економіки планує підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої. Зокрема, ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби пропонують підвищити на 5–13%, виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) – на 40–85%, а на вина ігристі та газовані винні напої – на 12%.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот