USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Швейцарія заморозила майже дев'ять мільярдів доларів російських активів, – Reuters

Швейцарія заблокувала рух 7,4 мільярда франків у валютних активах, що належать російському центральному банку
Швейцарія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Швейцарія заморозила приблизно 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів, – ред.) фінансових активів, що належать росіянам, в межах санкцій проти Російської Федерації. Про це повідомив уряд країни, пише Reuters.

У Державному секретаріаті з економічних питань (SECO), який здійснює нагляд за обмеженнями, заявили, що цифра в 7,7 мільярда франків є лише останньою оцінкою та може бути змінена.

"Точну цифру заморожених активів Швейцарією важко назвати через те, що до санкційного списку додаються нові особи або вилучаються з нього, а також через судові справи щодо заморожування або розблокування інших активів. Точнішу цифру очікують до кінця другого кварталу 2024 року, коли швейцарські банки відзвітують перед урядом. SECO відмовився коментувати, чиї саме активи були заморожені. А зростання заморожених активів Берном пов'язане зі збільшенням на 300 осіб та 100 компаній і організацій, які додали до санкційного списку за останні 12 місяців", – інформує видання.

Крім того, Швейцарія заблокувала рух 7,4 мільярда франків у валютних активах, що належать російському центральному банку.

"Заморожені активи – це лише частина загального багатства росіян у Швейцарії, у банках якої, за оцінками Швейцарської асоціації банкірів, зберігається 150 мільярдів швейцарських франків. Президент Ален Берсе під час візиту до України минулого місяця пообіцяв більшу підтримку Києву та обговорив можливість використання доходів від заморожених російських активів для допомоги у відновленні країни", – додали в медіа.

Наразі Єврокомісія працює над пропозицією об'єднати частину доходів, отриманих від заморожених російських держактивів, для допомоги Україні та її післявоєнної відбудови.

Новини за темою: Швейцарія буде платити українським біженцям за повернення додому. Що відомо

Швейцарія бере участь в обговоренні, але ще не вирішила, чи буде підтримувати цю пропозицію.

Раніше

У лютому швейцарський банк Credit Suisse заявив, що заморозив на своїх рахунках більше ніж 19 млрд доларів російських коштів. 

Лише 4,32 мільярда з цих коштів належать особам, які входять до санкційного переліку Швейцарії. Решта 14,7 мільярда належать людям, проти яких запровадили обмеження інші країни.

Деякі заморожені активи належать Центральному банку Росії та російській державі. Загалом, у Швейцарії налічується близько 50 млрд доларів російських коштів.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Що відомо про переможця Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який представляє себе небінарною особою
Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні