USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії

Найбільш популярним є сценарій, у якому Україна отримуватиме 3 млрд доларів на рік, але одразу, а не по частинах
активи РФ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Процес конфіскації активів Росії за кордоном рухається важко, але він стабільний. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська, передає BBC News Україна.

Він зазначив, що існує три сценарії, які мають більшу чи меншу ймовірність.

Перший сценарій

"Песимістичні сценарії нам кажуть – от є активи і проценти, які будуть від цих активів зароблятись. Тобто є західні компанії, які керують російськими активами за кордоном, які зберігають ці кошти, вони їх кудись вкладають, отримують якийсь прибуток. Відповідно, цей прибуток ми поступово будемо перераховувати Україні. Це позиція наших міжнародних партнерів", – пояснює міністр.

Проте, за його словами, це досить песимістичний сценарій, який дасть Україні максимум 3 мільярди доларів на рік.

"В умовах війни ця сума не є значною. Наші витрати на війну набагато більші", – каже він.

Другий сценарій

Він є сценарієм середньої ймовірності. Це коли Україні дадуть ці самі 3 мільярди на рік, але одразу.

"Тобто ці 3 мільярди розрахують умовно, що вони будуть в наступному році, ще в наступному, наприклад, 10 років, 15 років наперед, якщо їх порахувати. Під ці активи, які будуть отримані, – прибутки, які можна буде отримати в майбутньому, можна випустити позику, позичити гроші, дати їх Україні, а позику погашати за рахунок цих надходжень протягом наступних 15–20 років. Тобто це схема, як план А, песимістичний, тільки ми отримаємо гроші одразу єдиним платежем, ну або з дуже невеликою відстрочкою", – розповідає урядовець.

Третій варіант

Це коли всі повністю гроші заберуть і передадуть Україні (понад 300 млрд доларів).

"Поки, схоже, що найбільш популярний якраз другий сценарій, що не виключає песимістичного сценарію. І в наших фантазіях, в сподіваннях, поки що не виключений і максималістичний сценарій", – додає міністр.

Російські активи за кордоном

Нагадаємо, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну низка країн-партнерів заарештувала державні активи Росії, які на той час перебували в їх країнах.

На початку року президент Володимир Зеленський розповів, що вони становлять приблизно 300 мільярдів доларів і мають бути використані на підтримку України.

У березні Євросоюз наполягав на виділенні Україні вже цього року до 3 млрд євро коштом прибутку, отриманого від заморожених активів Росії на тлі зниження економічної підтримки України з боку США. 

Говорять, що перший мільярд євро від заморожених активів РФ можуть виділити Україні влітку.

Читайте також:
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"
"Резерв+" помилково показав, що ви у розшуку: Що робити
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США
Застосовування західної зброї для ударів по Росії – це частина захисту, а не напад Застосовування західної зброї для ударів по Росії – це частина захисту, а не напад