USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Швейцарія буде платити українським біженцям за повернення додому. Що відомо

За прогнозами влади, повернутися додому добровільно зможуть близько 70 тис. українців
біженці

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Влада Швейцарії оприлюднила попередню стратегію з повернення українських біженців додому. На виїзд дадуть від шести до дев'яти місяців після закінчення статусу захисту, а біженців пропонують заохочувати грошима, інформує Swissinfo.ch.

Так, уряд Швейцарії "взяв до відома" попередню стратегію можливого повернення біженців додому, яку розробив Державний секретаріат з міграції (SEM) у співпраці з владою кантонів.

"Попри те, що зараз неможливо передбачити, коли закінчиться війна, плани посадовців виходять із того, що статус S (тимчасовий захист, – ред.) українців може бути деактивований у 2024-му чи 2025 році. За прогнозами влади, повернутися додому добровільно зможуть 80% українців (близько 70 тисяч людей, – ред.). Більшість із них – жінки та діти, які мають біометричні паспорти, тому не потребуватимуть для поїздки візи чи спеціального проїзного документа", йдеться у повідомленні.

Натомість інші 20% біженців (14 тисяч людей, – ред.) швидше за все, залишаться у Швейцарії й після закінчення терміну дії статусу S та наданого їм часу для виїзду. Очікується, що цей показник змінюватиметься від тривалості війни та ступеня збитків, завданих Україні через війну. Ймовірність добровільного повернення зменшуватиметься.

Оскільки після п'яти років безперервного перебування в країні біженці мають право отримати швейцарський дозвіл на проживання категорії B (щороку поновлюється, – ред.), влада Швейцарії вважає, що треба буде зробити все можливе для ефективного заохочення добровільного від'їзду українців на батьківщину.

Як відбуватиметься виїзд?

"Посадовці пропонують встановити час, відведений на виїзд у діапазоні від шести до дев'яти місяців, щоб дати можливість спланувати поїздку. Добровільний виїзд по суші буде самостійним. Примусове повернення літаком буде крайнім заходом. Не наполягатимуть на швидкому виїзді людей, які потребують особливої підтримки, – це приблизно 1 тис. дітей без супроводу дорослих та 1 тис. 600 біженців віком від 75 років та з проблемами зі здоров'ям", – пише видання.

Можливо, буде й початкова фінансова допомога. Суми можуть змінюватись, щоб не заохочувати людей чекати до останнього. Виплати коливатимуться від 1 тис. до 4 тис. швейцарських франків (1 тис. 037 та 4 тис. 150 євро, – ред.) на людину залежно від періоду відправлення.

Водночас у МЗС Швейцарії зазначають, що статус зберігатиметься доти, доки люди з України потребуватимуть захисту.

Українські біженці у світі

Понад вісім мільйонів українців стали біженцями в усьому світі від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Механізм тимчасового захисту для українських біженців буде продовжений до 2025 року. Такої згоди дійшли міністри внутрішніх справ країн Євросоюзу, повідомляє пресслужба Ради Європейського Союзу.

Тож захист українців в Євросоюзі буде продовжено з 4 березня 2024 року по 4 березня 2025 року.

За даними ЄС, на сьогодні в європейських країнах перебуває понад 4 мільйони українських громадян.

Раніше ми повідомляли, що Польща припинить допомогу українським біженцям наступного року. А Німеччина через інфляцію у 2024 році вдвічі скоротить допомогу біженцям.

Читайте також:
Що відомо про переможця Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який представляє себе небінарною особою
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку