USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується

Раніше країна заборонила Німеччині, Іспанії та Данії відправляти в Україну зброю швейцарського виробництва
зброя Швейцарії
Швейцарська зброя. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Швейцарський уряд хоче обійти жорсткий нейтралітет країни, щоб збільшити обсяги експорту зброї. Проте збереже при цьому заборону на постачання зброї Україні, пише Bloomberg.

За даними видання, уряд не планує дозволяти поставки зброї в Україну, зробивши винятки. Нині влада розпочала консультації щодо внесення поправок до Закону про військові матеріали. Суть консультацій полягає у тому, щоб Федеральна рада отримала можливість скоригувати політику експорту військових матеріалів у разі потреби.

"Мета полягає в тому, щоб забезпечити захист фундаментальних інтересів зовнішньої та безпекової політики у разі надзвичайних обставин. І так зберегти промисловий потенціал всередині країни, адаптований до потреб національної оборони Швейцарії", – йдеться у повідомленні.

Раніше країна заборонила Німеччині, Іспанії та Данії відправляти в Україну зброю швейцарського виробництва.

"Уряд країни зможе скасовувати обмеження експорту зброї за виняткових обставин та протягом обмеженого часу, якщо це відповідатиме інтересам зовнішньої політики чи національної безпеки Швейцарії", – пропонують урядовці.

Водночас у Швейцарії діє заборона на продаж зброї воюючим країнам, якщо вони не беруть участі у бойових діях за мандатом ООН. Через це близько трьох чвертей швейцарського експорту зброї йде до країн Європи. Найбільшим покупцем є Німеччина, яка у 2023 році купила зброї майже на 170 мільйонів франків (770 млн дол., – ред.).

Провалений закон Швейцарії про реекспорт зброї в Україну

Як відомо, ще в червні 2023 року у Швейцарії провалили закон про реекспорт зброї в Україну. Нижня палата парламенту – Національна рада – відхилила законопроєкт, відомий як Lex Ukraine, який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

У законодавчій ініціативі йшлося про те, щоб дозволити реекспорт зброї до кінця 2025 року. Її прихильники стверджували, що Швейцарія повинна надавати більше підтримки Україні та робити свій внесок у європейську безпеку. З іншого боку, опоненти зауважували, що непрямі постачання озброєнь є проблематичними з погляду принципів нейтралітету і що це питання "поваги до швейцарського законодавства", повідомляла DW.

До того ж 10 лютого минулого року стало відомо, що Швейцарія відхилила прохання Іспанії дозволити їй реекспорт зенітних гармат швейцарського виробництва в Україну. Тоді Мадрид звертався до Швейцарії у січні з проханням дозволити відправити в Україну дві 35-міліметрові зенітні гармати швейцарського виробництва.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі