USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ

Вплив контенту, створеного ШІ, донині був незначним, але все це може змінитися, прогнозують аналітики
Штучний інтелект

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії цього року за допомогою контенту, створеного штучним інтелектом (ШІ). Про це попередила компанія Microsoft, пише The Guardian.

За інформацією розвідданих Microsoft, підтримувані державою китайські кіберугруповання будуть націлені на резонансні вибори у 2024 році, залучивши також Північну Корею.

"Оскільки населення Індії, Південної Кореї та США йде на виборчі дільниці, ми, ймовірно, побачимо китайських кіберакторів і акторів впливу. А також північнокорейських, які будуть працювати над націлюванням на ці вибори", – йдеться у звіті компанії.

Також Пекін створюватиме та поширюватиме через соціальні мережі контент, створений штучним інтелектом. Компанія додала, що вплив контенту, створеного ШІ, донині був незначним, але все це може змінитися.

"Хоча вплив такого вмісту на аудиторію залишається низьким, у Китаї все більше йде експериментів із розширенням мемів, відео та аудіо. Це може продовжуватися і надалі виявиться ефективними", – заявили в Microsoft.

Спроби китайців провести кампанію з дезінформації за допомогою ШІ вже були

У звіті Microsoft йдеться, що Китай вже намагався провести кампанію з дезінформації за допомогою ШІ під час президентських виборів у Тайвані в січні. І це був перший випадок, коли державна організація використовує контент, створений ШІ, щоб вплинути на вибори за кордоном.

Підтримувана Пекіном група під назвою Storm 1376, також відома як Spamouflage або Dragonbridge, була дуже активною під час виборів у Тайвані. Його спроби вплинути на вибори включали розміщення на YouTube підробленого аудіо, на якому кандидат на виборах Террі Гоу, який відмовився від участі в листопаді, підтримує іншого кандидата. У Microsoft заявили, що кліп "ймовірно створено ШІ". YouTube видалив вміст до того, як він досяг багатьох користувачів.

"Група просунула серію створених ШІ мемів з безпідставними претензіями в розкраданні держкоштів про успішного кандидата Вільяма Лая – кандидата за суверенітет, проти якого виступав Пекін. Також спостерігалося збільшення використання створених штучним інтелектом ведучих телевізійних новин: "ведучий" робив необґрунтовані заяви про приватне життя Лая, зокрема про народження позашлюбних дітей. Ведучих новин створили за допомогою інструменту CapCut, розробленого китайською компанією ByteDance, власником TikTok", – пише видання.

Новини за темою: Китай буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року, – командування США

Microsoft додав, що китайські групи продовжують кампанії впливу в Сполучених Штатах. У ньому сказано, що підтримувані Пекіном актори використовують акаунти в соціальних мережах, щоб поставити "питання, що викликають розбіжності", і намагаються зрозуміти проблеми, які розділяють виборців США.

"Це може бути зроблено для збору розвідувальних і точних даних щодо ключових демографічних показників голосування напередодні президентських виборів у Сполучених Штатах", – резюмують у звіті.

Коли будуть вибори?

Нагадаємо, президентські вибори у США заплановані на осінь 2024 року. Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден, а від республіканців – колишній глава держави Дональд Трамп. Голоси мають офіційно підрахувати до 6 січня 2025 року, а на 20 січня заплановано інавгурацію.

Новини за темою: Росія почала втручатися у вибори США. Які цілі переслідує Москва

А в Індії цього року відбудуться вибори до парламенту. Близько 600 млн громадян обиратимуть 543 депутатів на наступні пʼять років. Індія нині займає вичікувальну позицію: створює альянси із Заходом на противагу Китаю і перетягує з КНР американські корпорації. Водночас допомагає Росії боротися з економічною ізоляцією, збувати енергоресурси, зброю, алмази й, по суті, обходити санкції.

У Південній Кореї парламентські вибори відбудуться 10 квітня. Однак сьогодні, 5 квітня, розпочалося дострокове голосування. Цьогорічне волевиявлення має важливе значення для уряду президента Юн Сок Йоля та його партії "Сила народу". У нинішньому складі законодавчого органу більшість становить опозиція на чолі з "Демократичною партією". Якщо за результатами голосування "Сила народу" не зможе сформувати більшість, це може потенційно перетворити президента Юна на "кульгаву качку" протягом наступних трьох років його перебування на посту глави держави.

До речі, американський мільярдер і засновник SpaceX Ілон Маск допускає, що штучний інтелект може знищити людство. У цьому питанні ймовірний позитивний сценарій переважує негативний. Однак магнат не уточнив, як саме розраховував цей ризик.

Читайте також:
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається? Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?
За один вечір Трамп зібрав рекордні 50 млн доларів на свою передвиборчу кампанію За один вечір Трамп зібрав рекордні 50 млн доларів на свою передвиборчу кампанію