USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?

ШІ застосовують у різних сферах – від пошуку цілей до упіймання порушників санкцій
Штучний інтелект

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Українські військові активно використовують штучний інтелект (ШІ) у боротьбі з російськими окупантами. За допомогою ШІ Україна прагне отримати перевагу над Росією. Про це пише видання The economist.

ШІ для переваги над Росією

Засновник Інституту Open Minds у Києві Святослав Гніздовський розповів, що алгоритми ШІ аналізували величезну кількість контенту у російських соціальних медіа. Також вивчалися соціально-економічні дані, починаючи від споживання алкоголю та руху населення і закінчуючи пошуковими запитами в інтернеті. Штучний інтелект співвідносив будь-які зміни з еволюцією настроїв російських "лоялістів" і лібералів щодо потенційної долі солдатів їхньої країни.

Гніздовський зазначив, що ця вкрай делікатна робота продовжує визначати важливі рішення України щодо перебігу війни з Росією. Зокрема і про можливі майбутні удари по Керченському мосту.

"Україна, яка поступається Росії в озброєнні, прагне отримати перевагу у використанні ШІ, застосовуючи різні технології", – йдеться у виданні.

Озброєні ChatGPT

Полковник української армії, який бере участь у розробці озброєнь, розповів, що виробники безпілотників зазвичай використовують ChatGPT як "відправну точку" для інженерних ідей. Наприклад, для нових методів зниження вразливості до російських перешкод. Він також додав, що ще одне військове застосування ШІ – ідентифікація цілей.

Зазначається, що, опрацювавши велику кількість зображень і текстів, ШІ-моделі можуть знайти потенційні підказки, з'єднати їх разом і припустити ймовірне місце розташування системи озброєння противника.

Максим Зражевський, керівник з аналітики агентства бізнес-розвідки Molfar каже, що такий підхід дає змогу знаходити від двох до п'яти важливих цілей на день. Після виявлення ці дані швидко передаються українській армії, внаслідок чого деякі з цілей знищуються.

Штучний інтелект також може знаходити підказки на фотографіях, зокрема з безпілотників, а також у повідомленнях солдатів у соціальних мережах.

Цілевказування здійснюється й іншими способами. Литовська компанія SemanticForce розробляє моделі, які у відповідь на текстові запити ретельно вивчають тексти і зображення, розміщені в інтернеті.

Багато клієнтів SemanticForce використовують систему в комерційних цілях, щоб відстежувати громадську думку про свої бренди. Однак компанія Molfar використовує цю модель для складання карти районів, де російські війська, ймовірно, відчувають нестачу в бойовому дусі та постачанні, що може зробити їх легшою ціллю. ШІ знаходить підказки на фотографіях, зокрема з БпЛА, а також у повідомленнях солдатів у соцмережах.

Виявлення слабких сторін російської армії

Штучний інтелект також збирає відомості про слабкі сторони російських збройних сил. Molfar використовує ШІ SemanticForce для вивчення діяльності російських волонтерських груп. Алгоритми штучного інтелекту, згідно зі словами співробітників Molfar, добре справляються з відсіюванням повідомлень ботів, які потенційно вводять в оману.

ШІ у сфері контррозвідки

Використання ШІ допомагає українським розвідникам виявляти людей, які, як вважає колишній секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов, "схильні до зради".

Колишній заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін, повідомив, що на телефони українців часто надходять пропозиції заробити гроші, роблячи геолокаційні знімки об'єктів інфраструктури та військових об'єктів. Нещодавно він сам отримав таке повідомлення.

Аналіз соцмереж

Зазначається, що мережевий аналіз допомагає українським слідчим виявляти порушників санкцій проти Росії. Золотухін каже, що хакери надають українським відомствам "абсолютно величезну" кількість вкрадених бізнес-даних. Це знахідка для боротьби з обходом санкцій.

Розвиток ШІ в Україні

У листопаді 2019 року президент України Володимир Зеленський закликав до масштабного розвитку використання технології в інтересах нацбезпеки. У результаті було створено і запущено стратегічно продуману модель, яка обробляє текст, статистику, фотографії та відео.

За словами начальника штабу НЦБК Андрія Зюзя, модель відстежує ціни, використання телефонів, міграцію, торгівлю, енергетику, політику, дипломатію і військові події, аж до зброї в ремонтних майстернях.

"Еван Платт з київської неурядової організації Zero Line, яка займається поставками спорядження для військ, вивчаючи ефективність бойових дій, називає використання Україною ШІ "світлою плямою". Але є й побоювання. Одне з них у тому, що ентузіазм з приводу деяких додатків для гарантування безпеки за допомогою ШІ може відволікти ресурси, які могли б принести більше користі в інших місцях", – наголошують у виданні.

Ще одним ризиком є надмірна віра у штучний інтелект. Заслужений професор Військово-морської аспірантури в Каліфорнії Джон Аркілла нагадав, що найбільших успіхів України було досягнуто на початку війни, коли децентралізовані мережі невеликих підрозділів імпровізували. Сьогодні, на його думку, український "конструкторський процес" централізує ухвалення рішень, заглушаючи творчі іскри "по краях".

Новини за темою: Штучний інтелект допомагатиме із розмінуванням України

Раніше ми повідомляли, що Україна для атак на російські цілі використовує дрони з більшою дальністю дії та потужнішими можливостями. У деякі з них навіть інтегрували базову форму штучного інтелекту, щоб допомогти дронам орієнтуватися й уникати перешкод.

Новини за темою: Велика Британія і союзники прагнуть озброїти Україну новими ройовими безпілотниками зі штучним інтелектом, – Bloomberg
Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів