USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Що буде далі: WSJ назвав шість ключових факторів, що впливатимуть на хід війни в Україні

Збереження бойового імпульсу українців із деокупації залежатиме від погоди, підтримки Заходу й не лише
війна в Україні

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Розв'язана Росією війна в Україні продовжиться в наступному році. В той же час прийдешні кілька його місяців дадуть критично важливі підказки щодо того, чи здатні будуть російські окупанти утримувати захоплені території, а Сили оборони – контрнаступати й звільняти землі.

Видання The Wall Street Journal виділило шість важливих факторів, які впливатимуть на хід війни в перші місяці 2023 року.

За словами аналітиків, це:

  • погода;
  • фортеця Бахмут;
  • наступ українських військ;
  • російська оборона;
  • наступ РФ;
  • події за межами України.

Погода

Експерти наголошують, що в Україні все ще триває "сезон бруду", тому навіть гусеничні машини насилу пересуваються. Температура хоч і впала нижче нуля, але недостатньо довго залишалася низькою, щоб земля замерзла. На більшій частині лінії фронту темп бойових дій сповільнився.

Джерело: відкриті джерела

WSJ зазначає, що на замерзлому твердому ґрунті, коли або якщо він з'явиться, інтенсивність війни, найімовірніше, зросте. Це піде на користь ЗСУ, які довели свою здатність до швидких маневрувань. З іншого боку, це ускладнить наступальним силам можливість вкопатися і захистити нещодавно відвойовані позиції.

"Українські сили, які мають сучасне екіпірування для холодної погоди, надане Канадою та іншими країнами, здаються краще підготовленими до зими, ніж російські окупанти. Українські лінії постачання коротші, а війська рухаються між ними та за їхніми межами, що дозволяє їм відпочивати та відновлювати сили. Вони також здаються більш мотивованими, ніж російські сили", – йдеться у публікації.

Хоча морози допоможуть ЗСУ на передовій, в той же час вони ускладнюють життя цивільних у тилу на тлі російських атак на енергетичну й теплову інфраструктуру. Але такі удари окупантів не допомагали їм на полі бою, тож їхні зусилля з підриву морального духу українців не принесуть їм успіху.

Фортеця Бахмут

Спроби Росії захопити місто Бахмут на Донеччині набули не лише стратегічного, а й психологічного значення, кажуть фахівці. Відступ Сил оборони України дозволив би їм зайняти більш високі й захищені позиції, але допоміг би російській пропаганді.

Бахмут
Джерело: Reuters

Це один із небагатьох районів, де окупанти намагаються наступати, але, попри жорстокі обстріли українських позицій, вони домоглися мізерних успіхів і зазнали величезних втрат.

Бахмут політично важливий для трьох ключових гравців у Москві. Зокрема, для російського диктатора Володимира Путіна захоплення цієї фортеці дозволило б йому заявити, що Росія реалізує свої претензії на окупацію Донецької області. Успіх на Бахмутському напрямку також допоможе командувачу окупаційними військами Сергію Суровікіну виправдати своє рішення вивести росіян минулого місяця з Херсона.

Поки більша частина боїв за Бахмут відбувалася на відкритій місцевості. Якщо ж бойові дії перемістяться в міські райони, найімовірніше, перевага буде у добре навченої української піхоти з її компетентними молодшими командирами, а не погано навченими вагнерівцями і російським резервістам.

Наступ Сил оборони України

Військові аналітики вважають, що Україна зберігає більшу частину стратегічної ініціативи у війні після того, як восени повернула собі значні ділянки території, захоплені Росією. Вони вважають, що Київ захоче продовжити наступ взимку і, якщо можливо, відкинути окупантів ще далі.

Джерело: відкриті джерела

За словами Бєлєскова, терміни наступних досягнень ЗСУ не мають вирішального значення.

"Якщо у нас є потужності й можливості, і якщо вікно можливостей відкриється взимку, ми зможемо зробити це взимку. Якщо нам доведеться чекати весни, ми дочекаємося весни і зробимо це", – запевнив експерт.

Військові аналітики виділяють два очевидні напрямки українських наступів. На їхню думку, перший буде націлений на лінію між містами Сватове й Кремінна в Луганській області, до якої примикає важлива траса Р-66. Друге – на міста Мелітополь і Бердянськ у Запорізькій області. Успіх на цьому південному напрямку відрізав би ключові лінії постачання і зв'язку між Росією і Кримом.

Оборона окупантів

Одна з переваг для РФ від втрати захоплених територій протягом осені полягає в тому, що тепер вона повинна захищати набагато коротшу ділянку фронту. За українськими оцінками, фронт скоротився з приблизно 1100 км до орієнтовно 885 км, із яких близько 386 км становлять річкові перепони. І ймовірні напрямки атаки України очевидними є й для росіян.

Джерело: відкриті джерела

Окупаційні війська риють окопи для захисту великих ділянок фронту і далеко за його межами, зокрема на пляжах в Криму, щоб перешкодити можливій висадці українського морського десанту. Формування будуються в глибину, у міру того як загарбники вводять мобілізованих резервістів. Але експерти зазначають, що українські воїни бачитимуть, де окопалися росіяни, а втрата листя на деревах ускладнить приховування позицій.

"Ширина районів, де окопуються солдати російської армії, свідчить про те, що Москва готується до будь-яких можливих непередбачених обставин, але вона не пощадить їх, якщо врешті-решт ми проведемо детальне планування і класичну наступальну операцію з належними можливостями", – сказав Бєлєсков.

Наступ Росії

Високопоставлені українські чиновники нещодавно заявили, що країна-агресор готується до нових великих наступів в Україні на початку наступного року. За їхніми словами, це може включати атаку з території Білорусі у бік Києва.

Путін
Джерело: відкриті джерела

Західні аналітики скептично ставляться до того, що російським резервістам вдасться домогтися того, чого раніше в цьому році не вдалося зробити набагато більш боєздатним і підготовленим військам.

Експерти вважають, що попередження про можливий новий наступ РФ можуть бути спрямовані на те, щоб, по-перше, нівелювати самозаспокоєність щодо некомпетентності, яку досі демонстрували військові ЗС РФ, а по-друге – для тиску на західних партнерів України, щоб вони продовжували постачати Києву зброю і боєприпаси.

Події за межами України

Путін сподівається, що підтримка України Заходом похитнеться, але поки цього ще не сталося. Візит президента Володимира Зеленського до Вашингтона у грудні демонструє, що США, як і раніше, підтримують Україну. Поки що підтримка європейських урядів, здається, зберігалася навіть тоді, коли їхня економіка слабшала через високі ціни на енергоносії.

В останній пакет підтримки американці включили першу батарею системи ППО Patriot, яка допоможе захистити українські об'єкти енергетики та іншу інфраструктуру, що постраждала від ударів безпілотників, балістичних і крилатих ракет. Разом із тим Patriot вимагатиме підготовки українських сил, а це означає, що вона може з'явитися не раніше весни.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму