USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни продовжують будувати завод іранських БпЛА

Ймовірно, ці безпілотники окупанти можуть націлити на українські енергетичні об’єкти
Іранські дрони
Іранські дрони
Джерело: відкриті джерела

Супутникові зображення показують прогрес у будівництві в Російській Федерації заводу, який масово вироблятиме іранські безпілотники-камікадзе. Ймовірно, ці безпілотники окупанти можуть націлити на українські енергетичні об’єкти, пише Reuters із посиланням на дослідницьку організацію.

Як повідомляє видання, попри прогрес, ні Сполучені Штати Америки, ні їхні союзники не запровадили санкцій проти власника заводу АТ "Алабуга" та його асоційованих компаній.

"Білий дім, посольство Росії та місія Ірану в ООН не відразу відповіли на запити про коментарі. А супутникове зображення, зроблене в середині вересня, показало, що нове будівництво на заводі прямо корелювало з витоком поверхового плану будівлі, яким Washington Post поділився на початку цього року. Згідно з іншими документами, що просочилися, будівлю використовуватимуть для масового виробництва іранського Shahed-136: включатиме вдосконалення іранських процесів виготовлення і зрештою розширення можливостей безпілотника", – йдеться у публікації.

До того ж на супутниковому знімку видно будівництво інших споруд і нових периметрів безпеки з блокпостами.

"Оскільки швидко наближається зима, можна очікувати, що Росія прискорить свої атаки на життєво важливу енергетичну інфраструктуру України з "Шахед-136", створюючи жорстокі умови життя для цивільного населення", – припускають фахівці.

До чого готується Росія?

Наприкінці жовтня у коментарі журналістам військовий експерт Михайло Жирохов пояснив таку активну розбудову військових заводів по всій РФ тим, що керівництво країни не збирається припиняти війну у найближчі роки, витрачаючи сотні мільярдів рублів на розвиток власного ВПК.

"У РФ існує програма розвитку збройних сил та військово-промислового комплексу, яка функціонує ще з 2010 року, і ось в її межах проходить модернізація основних підприємств оборонного комплексу та, можливо, побудова нових підприємств. Як бачимо, зараз активно йде "війна БпЛА" з обох сторін і Росія робить на це певний акцент, але не забуває й про інші галузі. Це може свідчити про те, що РФ готується "грати в довгу" в цій війні і не збирається щось припиняти", – зазначив Жирохов.

За інформацією британської розвідки, запропонований бюджет РФ на 2024 рік передбачає збільшення запланованих витрат на оборону на 68% порівняно з бюджетом на 2023 рік.

Раніше ми повідомляли, що Росія масово доставляє зброю з Північної Кореї.

Зазначалося, що супутникові знімки свідчать про те, що Москва, можливо, доставляє зброю з північнокорейського порту на склад боєприпасів поблизу України.

Новини за темою: РФ за допомогою Ірану хоче виготовити шість тисяч дронів-камікадзе за два роки, – WP

Водночас у збитих нещодавно "Шахедах" виявили факт зростання російських деталей. Це одне зі свідчень того, що фінальний етап збирання цих БпЛА відбувається на території Росії, повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю "РБК-Україна".

Згідно з попередніми даними військової розвідки України, Росія почала працювати над налагодженням потужного виробництва БпЛА цього типу на своїй території.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням