USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

РФ за допомогою Ірану хоче виготовити шість тисяч дронів-камікадзе за два роки, – WP

Виробництво дронів хочуть наростити до літа 2025 року
дрон-камікадзе
Джерело: відкриті джерела

Росія та Іран уклали угоду, згідно з якою до літа 2025 року Москва має намір створити шість тисяч дронів для бомбардування українських міст. Відповідні докази публікує The Washington Post.

Угоду між РФ та Іраном про продаж зброї на мільярд доларів було укладено в листопаді в Татарстані. Мета договору полягала у виготовленні шести тисяч іранських дронів в особливій економічній зоні "Алабуга" до літа 2025 року, пише американське видання.

Зазначається, що відповідальним за безпеку програми було призначено колишнього співробітника ФСБ Росії. Паспорти висококваліфікованих співробітників було вилучено, щоб вони не змогли покинути територію РФ.

"У листуванні та інших документах інженери використовували кодовану мову: дрони – "човни", їхня вибухівка – "бампери", а Іран – країна, що таємно надавала технічну допомогу, – "Ірландія" або "Білорусь", – ідеться в матеріалі.

Незважаючи на затримки і процес виробництва, що значною мірою залежить від електронних компонентів іноземного виробництва, Москва продовжує рухатися до своєї мети з виготовлення іранського БпЛА Shahed-136, пише WP.

Водночас документи свідчать, що російські інженери роблять спроби поліпшити застарілі іранські технології виробництва, зокрема, створити більш якісні дрони і збільшити масштаб їхнього випуску.

За даними української розвідки, які були отримані WP, за останні три місяці Росія атакувала Україну понад 600 безпілотниками Shahed-136.

До речі, ми писали, що під час російського форуму "Армія-2023" одна з неназваних китайських компаній представила свій дрон-камікадзе під назвою Sunflower 200, який дуже схожий на іранський Shahed-136.

Таким чином, тепер у росіян є кілька джерел комплектуючих для виробництва дронів-камікадзе.

Крім того, аналітики ISW повідомляли, що Іран продовжує будівництво заводів з виробництва безпілотників у Білорусі та Росії. Це допоможе країні-агресорці швидше отримувати безпілотники для атак по Україні та забезпечить Тегерану численні економічні та військові вигоди.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму