USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї, – супутникові знімки

Супутникові знімки свідчать про те, що Москва, можливо, доставляє зброю з північнокорейського порту на склад боєприпасів поблизу України
зброя
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати неодноразово звинувачували Росію в купівлі зброї у Північної Кореї протягом року. Підозрювала КНДР у постачанні до Росії зброї і Південна Корея. Нині ж супутникові знімки підтверджують: вантажні судна курсують між Росією і Північною Кореєю, підтримуючи незаконну торгівлю зброєю та тим самим підтримуючи війну Москви в Україні.

Про що говорять супутникові знімки?

Як свідчить аналіз Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), десятки супутникових знімків за останні місяці показують, що Росія могла розпочати масштабне постачання боєприпасів з КНДР, відкривши новий маршрут.

"Знімки, надані RUSI, не лише підтверджують ці звинувачення, але й надають додаткову інформацію про вантажі з північнокорейського порту, які, схоже, були доставлені на російський склад боєприпасів, розташований приблизно за 125 миль від кордону з Україною", – констатують в The New York Times.

Так, супутники зафіксували постачання кораблями "Ангара" та "Марія" – ці вантажні судна щонайменше п’ять разів перевозили сотні контейнерів між містом Фокіне Приморського краю РФ та портом у північнокорейському місті Расон.

Під час таких рейсів кораблі вимикали транспондер, що допомогло приховати місцеперебування, кажуть у RUSI.

На супутникові знімки також потрапили поїзди, які перевозять вантажі, ідентичні до тих, які відправляються з Північної Кореї до Приморського краю РФ. Аналітики припускають, що імовірним пунктом їхнього призначення є місто Тихорецьк у Краснодарському краї Росії, воно виходить на Керченську протоку та розміщене за 200 км від українського кордону. З серпня 2023 року на околицях міста швидко розширився об’єкт зберігання боєприпасів, додають експерти.

За даними RUSI, обидва судна належать компаніям, пов’язаним з російськими військовими логістичними мережами. Втім, достеменно довести, що знаходиться в сотнях контейнерів, неможливо.

"Джеймс Бірн, автор аналізу, заявив, що Росію підозрюють у відправці порожніх контейнерів до порту Раджин, які потім заповнюються зброєю. Згідно з дослідженням корпорації RAND, проведеним у 2020 році, арсенал Північної Кореї містить тисячі артилерійських систем радянських часів, які можуть стати ключовою зброєю у війні на виснаження, яку Москва веде з Україною", – пише The New York Times.

За словами Бірна, власники суден можуть зіткнутися з додатковими економічними санкціями на додаток до обмежень Організації Об'єднаних Націй. 

Російський розслідувальний центр підтверджує інформацію

Російський розслідувальний центр "Досье" підтвердив такі постачання. У центрі також заявили, що щонайменше один раз у трюмі "Ангари" перевезли понад 50 тонн ракет. За даними "Досье", в документах судна не зазначено відвідування Північної Кореї, однак місцем призначення вказаний залив Стрілець, на березі якого розташована російська військова база.  

А що говорили раніше?

Нагадаємо, раніше голова української розвідки Кирило Буданов повідомляв, що КНДР уже півтора місяця постачає Росії озброєння.

Після цього координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Північна Корея передала Росії тисячу контейнерів з "військовим обладнанням", а в обмін розраховує отримати важку зброю, включно з авіацією. 

А втім, Південна Корея вже давно розуміє, що Північна Корея постачала Росії зброю для ведення повномасштабної війни проти України, повідомляв Офіс південнокорейського президента.

"Складно про це говорити, бо це питання розвідки, але ми вже давно підтвердили, що надане Північною Кореєю озброєння використовується Росією на полі бою в Україні", – зазначали у відомстві.

І про Кім Чен Ина та Путіна

Не так давно північнокорейський диктатор Кім Чен Ин приїздив до РФ на зустріч із Володимиром Путіним. Тоді Путін пообіцяв допомагати Північній Кореї будувати супутники.

А вже згодом диктатор КНДР похвалив Путіна за напад на Україну. Кім Чен Ин назвав дії окупантів "священною боротьбою для захисту державного суверенітету" І підтвердив, що Північна Корея завжди буде разом з Росією "у боротьбі проти імперіалізму".

Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон