USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія активно розбудовує військові заводи по всій території країни, – розслідування

Масштабні будівництва можуть вказувати на підготовку Росії до довготривалої війни
Росія

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Росія веде активне нарощування виробничих потужностей на своїх військових заводах. Такі дані вдалося отримати при аналізі супутникових знімків, який провели "Схеми".

Про які саме заводи йдеться?

Йдеться зокрема про підприємства, які виробляють та ремонтують тактичні і стратегічні літаки, бойові вертольоти, а також збирають військові дрони та керовані боєприпаси.

Які підприємства потрапили в поле зору розслідувачів?

Казанський авіаційний завод

Казанський авіаційний завод
Джерело: Радіо Свобода

Підприємство входить до структури державної корпорації "Ростех". Завод розташований біля цивільного аеропорту "Борисоглібське" у Казані. За даними видання, на ньому будують та ремонтують не лише цивільні літаки, а й стратегічні бомбардувальники. Саме з них Росія запускає ракети по Україні.

"Казанський авіаційний завод імені Горбунова за радянських часів був одним із найважливіших стратегічних обʼєктів, оскільки займався випуском та обслуговуванням стратегічних літаків ядерної тріади: Ту-16, Ту-22 (усі модифікації – ред.) та Ту-160. Тобто потужності заводу зараз дозволяють робити глибоку модернізацію та ремонт залишків Ту-22М3 та Ту-160", – розповів авіаексперт Анатолій Храпчинський.

Зазначається, що у цьому році на території Казанського авіазаводу звели новий великий ангар. Він складається із двох об’єднаних будівель, де розташований цех.

Вперше журналісти звернули увагу на кадри з ним у сюжеті телеканалу "Россия 1", в якому йшлося про візит російського прем'єр-міністра Михайла Мішустіна на це підприємство. Це червень 2023 року, йдеться у матеріалі.

Ангар на території Казанського авіазаводу, який звели у 2023 році
Джерело: Радіо Свобода

""Схеми" відстежили процес зведення цього ангару на території заводу за допомогою супутникових знімків Maxar та Planet Labs. Перші будівельні роботи почалися ще у 2018-му, але саме у 2022-му будівництво прискорилося – і вже в цьому році, відповідно до супутникових фото, його майже добудували", – уточнюють в публікації.

Автори додають, що у сюжеті пропагандистського телеканалу "Россия 1" згадувалося про те, що його планують використовувати для будівництва нових цивільних літаків Ту-214. Але, на думку експертів, з огляду на його розміри, у цьому цеху також можуть ремонтувати та модернізувати стратегічні бомбардувальники.

""Схеми" звернули увагу, що ще у 2016 році у РФ розробили програму з модернізації стратегічної авіації: вона передбачає переоснащення старих Ту-160 в Ту-160М2. Значну частину коштів з мільярдної державної програми заклали саме на розбудову потужностей Казанського авіаційного заводу", – йдеться у матеріалі.

Іркутський авіаційний завод

Іркутський авіаційний завод
Джерело: Радіо Свобода

За даними видання, його профіль – винищувачі Су-30 всіх модифікацій, які є одним з найпопулярніших типів літака у Повітряних силах Росії.

"Аналізуючи супутникові знімки Maxar та Planet Labs, журналісти "Схем" помітили, що ще у період із 2019-го по 2021 рік на території заводу неподалік від основних потужностей з’явилась прибудова з виходом на авіасмугу, а вже в цьому році закінчується будівництво іншого схожого об’єкта. Наймовірніше, другу будівлю також будуть з’єднувати зі злітною смугою", – наголошують в розслідуванні.

На думку авіаексперта Анатолія Храпчинського, такі приміщення можуть використовувати для ремонту невеликих цивільних бортів та, власне, винищувачів типу Су-30, йдеться у матеріалі.

Уральський завод цивільної авіації

Уральський завод цивільної авіації
Джерело: Радіо Свобода

Цей державний завод знаходиться в Єкатеринбурзі.

"Хоча сама назва говорить, що завод займається саме цивільною авіацією, насправді це підприємство, зокрема, ремонтує двигуни та редуктори, що можуть використовуватись і у військових гелікоптерах типу Мі-2, Мі-8, Мі-24 та Ка-52. Всі ці гелікоптери армія РФ активно застосовує у війні проти України", – пишуть автори.

Наголошується, що, починаючи з кінця 2021 року на території заводу почали зводити новий великий цех. Вже у цьому році його добудували. Довжина споруди сягає 145 метрів, ширина – 75.

Дубнянський машинобудівний завод та "Кронштадт"

Дубнянський машинобудівний завод та "Кронштадт"
Джерело: Радіо Свобода

Цей завод розташований у місті Дубна на півночі Московської області.

Вказується, що на території підприємства зокрема розташоване Машинобудівне конструкторське бюро "Радуга", яке входить до державної корпорації "Тактичне ракетне озброєння".

"Саме "Радуга" виробляє такі ракети, як Х-22, Х-55, Х-101, якими Росія обстрілює житлові будинки, торгівельні центри та об’єкти енергетичної інфраструктури українських міст. Один із прикладів – удари по ТЦ "Амстор" у Кременчуці у червні минулого року", – додають розслідувачі.

Журналісти проаналізували супутникові знімки території підприємства за 2021–2023 роки та помітили, що за цей період поруч із заводом з’явилась велика будівля. Її почали зводити у 2021 році, а добудували, судячи із супутникових фото, вже у цьому році. Поруч також обладнані два гелікоптерні майданчики. У цієї будівлі з територією Дубнянського машинобудівного заводу – спільний заїзд, кажуть розслідувачі.

"Ця будівля – новий приватний завод із виробництва російських БПЛА, який належить компанії "Кронштадт". Про його створення у "Кронштадті" оголосили ще у 2021 році. Профіль підприємства – випуск військових дронів під брендом "Оріон", "Геліос" та інших з різними модифікаціями – від розвідувальних до ударних", – йдеться у матеріалі.

Зазначається також, що "Кронштадт" – це фірма, пов’язана з холдингом "АФК-Система" Володимира Євтушенкова – російського олігарха з оточення Володимира Путіна.

"Керівництво "АФК-Системи" у травні 2022 року заявляло про вихід із "Кронштадту" водночас, згідно з російським реєстром юридичних осіб, "АФК-Системи" все ще мають частку у 49,6% дочірньої фірми "Кронштадту" – "КТ-Беспилотные системы" – яка, як йдеться на офіційному сайті компанії, співпрацює з Міноборони РФ та ФСБ", – наголошують автори.

У червні 2022 року один із менеджерів фірми "Кронштадт" оголосив, що новий завод в Дубні набирає персонал, бо "нарощує оберти виробництва".

"Збільшення темпів виробництва дронів – це прямий результат повномасштабної війни. Ще до 2022 року вони не робили ставку на БПЛА і здебільшого виготовляли їх для експорту в інші країни. Тепер ми бачимо, що вони активно почали розширювати це виробництво саме для своїх військових потреб", – пояснив військовий експерт Михайло Жирохов.

Є й інші

Також у переліку є й заводи військово-промислового комплексу, про появу яких російська влада звітує відкрито.

"Наприклад, у жовтні цього року міністр оборони РФ Сергій Шойгу взяв участь у церемонії здачі корпусу майбутнього ракетного заводу концерну "Алмаз-Антей" в індустріальному парку "Руднево" особливої економічної зони "Технополіс Москва". Під час цього заходу Шойгу повідомив, що підприємство випускатиме системи протиповітряної оборони", – кажуть автори.

У січні 2023 року стало відомо, що дочірнє підприємство "Концерну Калашніков" Zala Aero (ООО "Аероскан") придбало та переобладнало торгівельний центр в Іжевську "Італмас" під виробництво баражуючих боєприпасів типу "Ланцет". І вже у вересні цього року подивитися на цей процес туди приїздив Володимир Путін.

Володимир Путін у вересні 2023 року у колишньому ТЦ "Італмас", де вже почалось виробництво "Ланцетів"
Джерело: Радіо Свобода

До чого готується Росія?

У коментарі журналістам військовий експерт Михайло Жирохов пояснив таку активну розбудову військових заводів по всій РФ тим, що керівництво країни не збирається припиняти війну у найближчі роки, витрачаючи сотні мільярдів рублів на розвиток власного ВПК.

"У РФ існує програма розвитку збройних сил та військово-промислового комплексу, яка функціонує ще з 2010 року, і ось в її рамках проходить модернізація основних підприємств оборонного комплексу та, можливо, побудова нових підприємств. Як ми бачимо, зараз активно йде "війна БПЛА" з обох сторін і Росія робить на це певний акцент, але не забуває і про інші галузі. Це може свідчити й про те, що Росія готується "грати в довгу" у цій війні, і не збирається щось припиняти", – зазначив Жирохов.

За інформацією ж британської розвідки, запропонований бюджет РФ на 2024 рік передбачає збільшення запланованих витрат на оборону на 68% порівняно з бюджетом на 2023 рік.

Раніше ми повідомляли, що Росія масово доставляє зброю із Північної Кореї.

Зазначалося, що супутникові знімки свідчать про те, що Москва, можливо, доставляє зброю з північнокорейського порту на склад боєприпасів поблизу України.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW