USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Прибуток від заморожених активів РФ: У ЄС підтримали план запровадження податку

Напередодні глави МЗС країн ЄС висловили політичну підтримку ідеї запровадити таке оподаткування
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Євросоюзі відзначають прогрес у реалізації плану із запровадження податку на прибуток від заморожених активів РФ. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

"ЄС рухається вперед із планом запровадити податок на непередбачуваний прибуток від заморожених активів російського Центрального банку. І не вдаватися при цьому до прямого вилучення блокованих коштів", – повідомляє агентство.

За словами джерел, напередодні глави МЗС країн Європейського Союзу висловили політичну підтримку ідеї запровадити таке оподаткування. Група країн, зокрема Німеччина, дали чітко зрозуміти, що виступають проти конфіскації самих російських активів.

"При цьому навіть процес узгодження оподаткування просувався повільно, оскільки кілька держав – членів ЄС і Європейський центральний банк занепокоєні потенційним впливом такого рішення на стабільність євро", – додає ЗМІ.

Також глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що в ЄС домовилися про перехід до фінального етапу роботи над можливістю використовувати на потреби України доходи від заморожених російських активів.

"У нас є політична угода, щоб завершити роботу щодо основ пропозиції, яку ми висунули в грудні, з фокусом на доходах від заморожених активів", – сказав Боррель.

Нині йдеться саме про можливість використання податку на прибуток від активів, а не про самі заморожені активи.

Новини за темою: Москва готує судовий позов, щоб завадити передачі Україні заморожених активів РФ, - Bloomberg

Раніше

В Європейському Союзі знаходиться близько 200 млрд євро з 300 млрд євро заморожених російських активів. За словами посла України при Євросоюзі Всеволода Ченцова, передати Україні самі активи складно через норми міжнародного права та юрисдикційні імунітети РФ.

"Поки держави ЄС та G7 консультувалися, як легально зняти цю перешкоду, Єврокомісія на грудневому саміті Євросоюзу внесла пропозицію використовувати доходи від заморожених активів", – говорив дипломат.

Якщо брати 3–4% річних від активів у 200 млрд євро, може йтися про 6–8 млрд євро на рік, називає можливий порядок сум Ченцов.

Раніше лідери Євросоюзу схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Вже на початку цього року президент Володимир Зеленський розповів, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів і мають бути використані на підтримку України. 

За словами глави держави, це "історична можливість змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу