USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів

Служба безпеки повідомила про ці вразливості Кабмін
касовий апарат
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Службі безпеки України проаналізували роботу програмних касових апаратів – цифрових версій класичних РРО – і виявили низку вразливостей. А це, зокрема, загрожує сплаті податків до держбюджету, повідомили в СБУ ЗМІ.

Спецслужба переконана, що виявлені вразливості дають можливість маніпулювати податковою інформацією, тому дані, що надходять до податкової, можуть бути спотворені.

"Приміром, податківці можу отримувати невірні дані про обсяги операцій, бази оподаткування, обсяги податків, які мають бути сплачені до бюджету", – зазначають в СБУ.

Також Служба безпеки повідомила про ці вразливості Кабмін. Тоді при Мінфіні створили міжвідомчу робочу групу з питань програмних РРО. Нині готують законодавчі пропозиції щодо вдосконалення роботи системи.

Натомість провайдери ПРРО вважають це спробою виробників класичних касових апаратів пролобіювати обмеження для конкурентів. Мовляв, цифрові РРО все більше потрапляють у топ на ринку.

В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні

В Україні нині зареєстровано 877,6 тис. кас програмного реєстратора розрахункових операцій, що є цифровим аналогом касових апаратів. Майже 70% від усіх зареєстрованих приладів фінансового обліку становлять ПРРО, тоді як популярність традиційних кас стабільно падає, наголошують експерти Опендатабот.

Аналітики зауважують, що ще у 2021 році кількість онлайн-кас була у 8,5 раза меншою. А це свідчить про зростання їхньої популярності.

Водночас традиційні РРО продовжують втрачати популярність з березня 2022 року. За два роки їх поменшало на 15% – з 323,1 тис. до 273,1 тисячі.

Відповідно нині ПРРО у 2,2 раза більше, ніж РРО. Приміром, на початку квітня 2021 року ситуація була кардинально іншою – кількість РРО у 4,2 раза переважала онлайн-каси. Тоді кожен сотий чек був з ПРРО, а у 2024-му – кожен другий.

Варто зазначити, що закон про обов’язкові касові апарати для ФОПів набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік.

На початку великої війни влада задля збереження бізнесу заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів. 

Наразі в Міністерстві фінансів України планують обмежити діяльність "кас у смартфоні".

Читайте також:
Теща скандального експрокурора Ільницького займалася схемами для ухилянтів, їх обох затримали Теща скандального експрокурора Ільницького займалася схемами для ухилянтів, їх обох затримали
СБУ затримала жіночу агентурну групу ФСБ, яка коригувала ракетні удари по Одесі СБУ затримала жіночу агентурну групу ФСБ, яка коригувала ракетні удари по Одесі
Ватажка Ватажка "ЛНР" Пасічника заочно засудили до 12 років тюрми
Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки