USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Єврорада може оперативно схвалити рішення про надання Україні доходів від заморожених активів РФ, – Ченцов

В ЄС знаходиться близько 200 млрд євро заморожених російських активів
Євросоюз
Євросоюз
Джерело: відкриті джерела

Єврорада може швидко схвалити пропозицію Єврокомісії використовувати доходи від заморожених в ЄС російських активів для надання допомоги Україні. Наразі таких активів близько 200 млрд євро з 300 млрд євро. Про це розповів посол України при Євросоюзі Всеволод Ченцов в інтерв’ю Forbes.

В Європейському Союзі знаходиться близько 200 млрд євро з 300 млрд євро заморожених російських активів. За словами Ченцова, передати Україні самі активи складно через норми міжнародного права та юрисдикційні імунітети РФ.

"Поки держави ЄС та G7 консультуються, як легально зняти цю перешкоду, Єврокомісія на грудневому саміті Євросоюзу внесла пропозицію використовувати доходи від заморожених активів", – зазначають у виданні.

Якщо брати 3–4% річних від активів у 200 млрд євро, може йтися про 6–8 млрд євро на рік, називає можливий порядок сум Ченцов.

"Гадаю, Єврорада оперативно схвалить пропозицію про використання цих коштів", – каже посол.

У разі схвалення далі відбуватиметься дискусія, через який інструмент і на що саме спрямовувати ці кошти.

Новини за темою: Москва готує судовий позов, щоб завадити передачі Україні заморожених активів РФ, - Bloomberg

Раніше лідери ЄС схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Вже на початку цього року президент Володимир Зеленський розповів, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів і вони мають бути використані на підтримку України. 

За його словами, це "історична можливість змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат