USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Просили хліба й води: На Полтавщині в "Будинку милосердя" виявили численні порушення прав людини

У закладі перебували 12 людей, четверо з них – люди з інвалідністю
антисанітарія Полтавщина
Джерело: Дмитро Лубінець

Без документів, грошей, телефонів та у повній антисанітарії знесилені просили хліба та води. Це все про мешканців приватного закладу в с. Трояни на Полтавщині, яким опікується ГО "Всеукраїнський рух "Будинок милосердя", розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмена, в офіс надійшла інформація про ймовірні порушення прав людини, факти застосування психологічного та економічного насильства в зазначеному закладі. 

"Виявили кричущі порушення прав людини, зокрема на здоровʼя, надання медичної допомоги, гідні умови життя. На території приватного господарства розташований житловий будинок на дві кімнати та п'ять господарських приміщень зі свійськими тваринами. У закладі перебували 12 людей, четверо з них – люди з інвалідністю", – зазначив Лубінець.

І додав, що в будинку – повна антисанітарія, брудний посуд. У кімнаті, площею майже 15 кв. м, мешкає п'ять жінок. Ліжка – впритул одне до одного, біля кожного – судно, а вікна – без шибок, повітря затхле.

Крім того, на території садиби є літня кухня, яка в аварійному стані, похилена, всередині брудний посуд, господарський інвентар, а на подвір’ї – сморід.

"При особистому спілкуванні люди просили хліба та води. Мешканці розповіли, що їхні документи, банківські картки і телефони, які в них забрали, знаходяться в адміністрації закладу. Стан мешканців закладу – неохайний, вони були знесилені та потребували лікування. Враховуючи побачене, моніторингова група викликала поліцію та бригаду швидкої: шістьох осіб госпіталізували, в однієї жінки діагностували зламану тазостегнову кістку", – повідомив уповноважений.

Усім мешканцям запропонували оформлення на постійне місце проживання до державних закладів. Надалі зберуть необхідні документи для оформлення путівок у будинок-інтернат. Представник Офісу омбудсмена написав до поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення. За результатами моніторингового візиту направлять лист до поліції Полтавщини.

Чи були подібні випадки раніше?

Нещодавно в Дніпропетровському дитячому будинку-інтернаті співробітники Офісу омбудсмена виявили кричущі порушення умов перебування: зв’язані діти, антисанітарія, таргани в харчоблоці, відсутність найпростішого укриття. 

Тоді в закладі перебувало 22 дитини та 53 повнолітніх підопічних.

Такі дії адміністрації та персоналу закладу можуть бути розцінені як прояви катування, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження або покарання, згідно зі статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, наголосив уповноважений.

Новини за темою: Росія хоче вивезти українських дітей з ТОТ у Крим, щоб прикриватися ними під час наступу ЗСУ, – Лубінець

Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
В Україні покажуть не зовсім класичну п'єсу Котляревського: Виставу В Україні покажуть не зовсім класичну п'єсу Котляревського: Виставу "Наталка Полтавка.doc" зібрали з історії реальних героїв
Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території
Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця