USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території

Винахідники співпрацюють з різними бригадами й передають на фронт військові розробки
наземний дрон Полтава_1
Розробки полтавських інженерів. Фото надані UWN Богданом Тіщенком
Джерело: UWN

З грудня минулого року група полтавських ентузіастів-інженерів взялася за виготовлення хвостовиків для боєкомплектів, систем скидання та розробку наземного дрона, який вважають свою головною роботою. Ініціатива хлопців переросла в діяльність ГО "Спалах життя" – назва є трохи іронічною, враховуючи, що спалахи від боєкомплекту дарують ворогу смерть, а не життя.

Ідейний натхненник та проєкт-менеджер команди Богдан Тіщенко розповів UWN подробиці створення та особливості виготовлення виробів для військових на фронт. 

3D-принтер став у пригоді 

Полтавець Богдан до 24 лютого 2022 року сім років займався підприємницькою діяльністю, виготовляючи на 3D-принтері деталі під замовлення. Ініціатива розробляти для зброї необхідні додаткові елементи зародилася випадково.

"Одного вечора (березень 2023 року, – ред.) мені зателефонував друг і сказав: "Є необхідність допомогти нашим військовим". Думаю: "Оце цікаво, бо я перший рік великої війни був у такому апатичному стані, фактично як і всі..." А тут з’явився якийсь вогник, надія бути корисним. Згодом прислали з однієї бригади приклади, ми з другом їх скопіювали і зробили першу партію прототипів хвостовиків до боєкомплектів, які скидають із дронів", – згадує Тіщенко.

Потім роздрукували й передали військовим на тестування. Враховуючи рекомендації захисників, стали удосконалювати виріб. Пішов процес і почалися більші замовлення. Тож хлопці вирішили, що треба займатися чимось складнішим щодо своїх розробок і стали збирати команду.

"На початок вересня уже зрозуміли, що робитимемо свій наземний дрон. Концепція цього дрона проста – це шасі, яке добре інтегрується для будь-яких цілей: гуманітарних, бойових... Те, що на фотографіях бачите, буде концепт шасі. Тоді до нього йде додаткове обладнання і вже виходячи з цього можна робити необхідні маніпуляції", – пояснює інженер.

Новини за темою: Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони

Активна співпраця із ЗСУ

Тіщенко продовжує: у команді нині працюють семеро людей. Це два професійні інженери, один з яких робить дрони у Фінляндії (сам ІТ-вець з Полтави, – ред.). Інший чоловік з-під Харкова, працює на місці. А решта – в Полтаві: паяльники, менеджери, люди, які займаються SMM.

Учасники організації в цій справі волонтерять, кожен має свою офіційну роботу, додає розробник. Усі мотивовані й розуміють: якщо не ми, то хто?

"Зараз наша ГО проходить кодифікацію – це спеціальна сертифікація від Міноборони (кодифікація забезпечує створення бази даних (Каталогу) предметів, які потрібні для функціонування Сил оборони України та їхнього застосування за призначенням, – ред.). Колег маємо чимало, майже в кожній області є така своя команда, яка займається розробкою. У нас є загальні чати, стараємося зв’язок підтримувати. А ось у Полтаві ми, певно, перші", – говорить ініціатор команди.

Хлопці активно передають свої розробки на фронт – із 3D-друку за цей час відправили тисячі хвостовиків. У роботі – постійно шість робочих принтерів. Співпрацюють абсолютно з різними воєнними напрямками та бригадами, залежно від запитів бійців.

"Або приїжджають командири і напряму спілкуються, як було, до прикладу, з 45-ю бригадою, де приїжджав особисто командир. Або просять через офіційні запити чи неофіційні. Намагаємося не відмовляти, бо не маємо права", – переконаний Тіщенко.

Новини за темою: Війна 2024 року відрізняється від війни 2022-го кількістю дронів від окупантів – їх значно більше, – командир роти ОШБр "Лють"

Питання в обладнанні

Однак не все так просто дається в роботі, зізнається інженер. Наразі гостро стоїть питання фінансування й обладнання майстерні, де виготовляють розробки.

"Поки ми в себе сформували в майстерні хоч якесь мінімальне обладнання, пройшло майже пів року. Це я свій гараж віддав, який відбудував за рік до війни. Реально є складнощі з обладнанням і доставкою, бо мало підприємств в Україні, які можуть виконувати ті завдання, які нам потрібні, або якщо виконують, то за такі неймовірні гроші, що це просто жах інколи. Тому в основному все веземо з Китаю, а звідти доставка довга – зараз очікуємо близько ста чіпів для плат ініціації (дрони-підривачі, – ред.), які нині на тестуванні в бригадах ЗСУ", – зазначає Тіщенко.

Раніше ми повідомляли про іншу команду волонтерів з Полтавщини, які налагодили виробництво FPV дронів із використанням 3D-принтера. Нині є два таких апарати, за допомогою яких вдалося створити 250 дронів. Дрони з Глобинської громади працюють на Донецькому, Луганському, Херсонському та інших напрямках.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР