USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця

Переважна більшість засуджених за наслідком встановленої підозри не проходить додаткового обстеження для підтвердження діагнозу
тюрма
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Про порушення прав ув’язнених і засуджених на належні умови праці, відсутність потрібної медичної допомоги йдеться в одному з розділів у "Щорічній доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році" уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Це вже друга щорічна доповідь, яку омбудсман презентує на посаді, і перша, яка охоплює повний рік. Підґрунтям для її створення стали 95 тис. 796 звернень.

За словами Лубінця, під час відвідування установ ДКВС України за весь минулий рік спеціалісти встановили, що залучення засуджених та ув’язнених до виконання виробничих завдань здійснюють переважно без належного документального оформлення. А тривалість робочого часу здебільшого перевищує 40 годин на тиждень.

І не завжди за виконувану роботу робітники отримують належну винагороду, працюють у виробничих цехах без дотримання вимог техніки безпеки. Уповноважений навів приклад, коли 24 серпня 2023 року фахівці відвідали державну установу "Диканівська виправна колонія (№12)", що на Харківщині.

"У процесі конфіденційного спілкування та огляду засуджених, які працевлаштовані у ливарному цеху зазначеної установи, встановлено наявність майже у кожного робітника цеху великих опіків рук і ніг. Ці травми стали наслідком того, що працівники ливарного цеху не забезпечені спеціальним одягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту", – йдеться у повідомленні.

Лубінець також сказав про те, що працівників з-поміж засуджених залучають до праці на безоплатній основі або за малі кошти. Їх долучають до виконання робіт з благоустрою (дозволено до двох годин на день), проте вони фактично працюють повний робочий день, без оплати праці або за харчові продукти (чай, кава, цигарки та інше). Період працевлаштування в установах робітникам, яких використовують без оплати праці, не включають до стажу роботи, який відповідно до статті 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення" має бути не менше 25 років для призначення пенсії за віком і позбавляє права на соціальні гарантії.

"Працівники підприємств з-поміж засуджених виправних колоній отримують заробітну плату менше мінімальної або їх також залучають до робіт без оплати праці. Засуджених залучають до праці більше 40 годин на тиждень, на дві зміни та навіть у нічний час. Робочий час часто не фіксують в офіційних документах (фіксують лише вісім годин на день), певних надбавок за надмірну роботу не виплачують", – додає омбудсман.

Відсутня належна медична допомога

Разом з тим Лубінець зауважив про відсутність належної медичної допомоги засудженим та ув’язненим особам, які хворіють на вірусний гепатит С. Зокрема під час відвідувань пенітенціарних установ експерти регулярно виявляють, що особам з підозрою на вірусний гепатит С не здійснюють кількісного або якісного тесту на нуклеїнові кислоти. 

"Такі особи також не отримують пангенотипні препарати прямої противірусної дії, що призводить до розвитку захворювань печінки, тяжких наслідків для здоров’я засуджених та ув’язнених осіб і смерті. Під час відвідувань медичних частин фахівці майже щоразу встановлювали факти, коли більшість засуджених обстежували швидкісними тестами, які можуть встановити лише підозру на наявність вірусного гепатиту С. А чимало засуджених за наслідком встановленої підозри не проходили додаткового обстеження для підтвердження діагнозу та ще менше осіб після підтвердження діагнозу отримували лікування", – пояснив уповноважений.

Тяжкохворі засуджені

Додамо, в лютому цього року Коломийський міський районний суд Івано-Франківщини видав постанову про звільнення хворого на онкологію Сергія Сабірова, засудженого в 1997 році до смертної кари за умисне вбивство, а після заборони такого виду покарання – до довічного ув’язнення. За історію України – це третє звільнення довічника за станом здоров’я.

UWN звертався з цього приводу за коментарем до адвоката Андрія Діденка, який працює по справі Сабірова та інших засуджених, хворих на невиліковні хвороби. Про подібні випадки звільнення довічників та чи може під таке звільнення потрапити людина, яка не засуджена на довічний термін, розповідали в матеріалі.

До речі, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11079, який передбачає звільнення засуджених для служби за контрактом.

Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України