USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Росія хоче вивезти українських дітей з ТОТ у Крим, щоб прикриватися ними під час наступу ЗСУ, – Лубінець

За словами омбудсмена, дітей планують розмістити в таборах і базах відпочинку на півострові
діти
Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти хочуть вивезти українських дітей з нових тимчасово окупованих територій і прикордонних з Росією регіонів до анексованого Криму. Про це інформує уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в Telegram.

"Під приводом загрози постійних обстрілів ФСБ РФ можуть реалізувати комплекс заздалегідь спланованих заходів для вивезення українських дітей з нових ТОТ і прикордонних з Росією регіонів до Криму", – йдеться у повідомленні.

Лубінець зазначив, що дітей планують розмістити на літній період в таборах і базах відпочинку на півострові.

Новини за темою: Росія використовує дітей України для прикриття воєнних злочинів, – ГУР

На думку омбудсмена, метою таких дій є створення умов для зменшення ризиків від очікуваного контрнаступу ЗСУ на Кримському напрямі. Також на меті дискредитувати Сили оборони та представити Україну як "терористичну країну".

"Тобто фактичне викрадення українських дітей мало б мати вигляд "місії порятунку". При цьому ФСБ РФ вважає, що поряд з місцями відпочинку дітей необхідно розташувати пункти управління військами, вузлові підрозділи, наприклад, ракетні чи артилерійські та облаштовані місця зосередження (відходу) російських окупаційних військ у разі просування українських військових вглиб Криму", – зауважив Лубінець.  

І також зазначив, що, на думку російських спецслужб, "сусідство" дітей поруч з військовими об’єктами не дозволить або значно ускладнить українським військовим можливості вогневого ураження основних підрозділів РФ. А також значно обмежить темпи просування ЗСУ по території Криму і дозволить, у разі необхідності, провести провокації з масовими жертвами та дискредитувати ЗСУ перед світовим співтовариством.  

Таким чином, у Держдумі РФ вже ініціювали відповідне звернення до уряду щодо організації евакуації дітей з прикордонних з Україною регіонів до літніх таборів та інших закладів на території Криму.

Новини за темою: Змусити Росію повернути українських дітей зможе тільки посередницька країна, яка має вплив на російського диктатора, – експерт

Депортація українських дітей

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія масово депортує українських дітей з окупованих територій. РФ змінюють імена та дати народження незаконно депортованим українським дітям. Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

"У Росії, де в усіх регіонах їх ховають, змінюють ідентичність, імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично – чинять акт геноциду стосовно наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять усе, щоб діти забули про свою рідну землю, забули мову, забули культуру і прийняли, як вони кажуть, нову реальність", – сказала Верещук.

При цьому наголосила, що Україна потребує масової міжнародної підтримки в питанні повернення дітей.

Також ми писали, що в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності.

Ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена

Як відомо, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Читайте також:
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі