USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Пляжний сезон-2023. Де в Україні можна купатися під час війни

Розповідаємо про ситуацію в регіонах
пляжний сезон

Пляжний сезон

Джерело: UWN

Українці попри війну, яку повномасштабно розв'язала Росія торік 24 лютого, вкотре готуються до літнього відпочинку. Багатьох громадян хвилює питання, чи можна буде цьогоріч відвідувати купальні місця. Адже через воєнний стан і підвищену небезпеку більшість пляжів минулого літнього сезону офіційно не працювали. Ми дізналися нинішню ситуацію в регіонах України і куди безпечніше поїхати, якщо ж ви все-таки вирішили спланувати відпустку біля води.

В Україні цьогоріч, за інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, у межах підготовки до початку літнього сезону встановили 340 спеціально облаштованих безпечних місць відпочинку, серед яких 185 пляжів.

Відзначимо, не в усіх областях купальний сезон співпав з початком календарного літа. У деяких населених пунктах запланували старт після 4 червня, а хтось взагалі не оголошуватиме про дозвіл купатися в річці, озері чи морі.

Тож тепер детально "пройдемося пляжами" областей нашої країни.

Київ та область

У Києві цього року пляжний сезон вирішили не відкривати. Таке рішення ухвалила Рада оборони столиці. Хоча на початку травня з’являлася інформація, що київські пляжі перевіряють.

Загалом у місті є 14 офіційних пляжів на березі Дніпра та деяких міських озер. Але жоден з них використовувати не рекомендують, бо там немає облаштованих укриттів чи бомбосховищ поруч. Рада оборони Києва також заборонила рух будь-яких суден Дніпром.

Джерело: відкриті джерела

Як розповіла голова Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів, на Київщині готують два пляжі для відпочинку українців.

Також чиновниця зазначила, що через воєнний стан людям варто перевіряти інформацію про місця, де дозволено гуляти, які ліси та водойми можна відвідувати, оскільки у низці областей діють обмеження.

Одеса

Відповідне роз’яснення стосовно відкриття частини пляжів у місті зробив в ефірі телемарафону голова громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації Сергій Братчук.

"Йдеться винятково лише про пляжі в Одесі: від "Ланжерону" до "16-ї станції Великого Фонтану". Хто знає місто, розуміє, що тут розташовані майже всі офіційні пляжі, але мова – про окремі ділянки", – сказав Братчук.

За словами спікера, є перелік, який зобов’язані виконувати орендарі пляжів, – це загороджувальна сітка на певній відстані під та над водою, спостережливі пункти, схеми евакуації відвідувачів, дії персоналу пляжів на випадок повітряної тривоги тощо.

"Все це повинно було відбутися до 5 червня. Після всіх зазначених процедур, ймовірно, ухвалять рішення про відкриття тих чи інших пляжних ділянок", – зауважив Братчук.

Попри це в Одесі величезна кількість людей не чекає офіційних дозволів і йде відпочивати на узбережжя, дехто навіть купається. Фіксують і випадки підриву відпочивальників на морських мінах.

Харків та область

Щодо Харкова й області, то до 10 червня мають працювати 6 пляжів у місті й 7 з 11 – в області. Наразі на місцях відпочинку ДСНСники виставили рятувальні пости, проводять навчання і стежать за температурним режимом.

Торік фіксували чимало випадків утоплення серед місцевих, розповів у коментарі UWN начальник Управління запобігання надзвичайних ситуацій Головного управління ДСНС Харківщини Сергій Колосовський.

Надзвичайник пояснив, що "як такого цьогоріч офіційного відкриття пляжного сезону" не буде, і наголосив на ризиках мінної небезпеки. А тим, хто планує відвідувати "дикі" пляжі, суворо дотримуватися заходів безпеки.

Дніпро

У Дніпрі взагалі заборонили купатися на пляжах. Відповідне рішення ухвалила комісія ТБНС Дніпровської міської ради у зв’язку з продовженням дії воєнного стану в Україні та для безпеки громадян.

На території пляжів встановлюють щити з відповідними написами про заборону купання.

Зауважимо, у місті є три офіційні пляжі: на Монастирському острові, "Мануйлівський" у парку "Сагайдак" та "Придніпровський".

Миколаївщина

Морські пляжі будуть також закриті через інтенсивне мінування та небезпеку для людей, сказав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

При цьому уточнив, що, можливо, будуть доступні внутрішні води – лимани та річки, але тільки за умови, якщо там немає загрози та не було обстрілів. За словами голови Миколаївської ОВА, течії в морі та лиманах інколи виносять на берег небезпечні предмети навіть за 50 км від місця потрапляння їх у воду.

А для повної очистки усіх українських пляжів може знадобитися до 70 років. Людські та матеріальні ресурси оцінити наразі неможливо.

"Дуже важко оцінити шкоду, завдану росіянами Чорному морю. Ми не можемо повністю знати, що вони там висипали", – прокоментував Кім.

Новини за темою: Як відбудеться відновлення польотів в Україні? Коментар фахівця з авіаційного права

Полтава й область

А от на Полтавщині купальний сезон розпочали 4 червня, триватиме він до 15 вересня. Фахівці комунальної організації рятувально-водолазної служби до цього часу привели дно акваторії річки Ворскла у місцях масового відпочинку в належний стан.

У рятувально-водолазної станції зона спостереження складає 37 кілометрів. Що стосується місць масового відпочинку та пляжів, – їх 11, повідомив нам начальник комунального підприємства "Рятувально-водолазної служби Полтавської міської ради" Євген Савчук.

Джерело: відкриті джерела

"На Полтавщині до купального сезону облаштували рятувальні пости. 10 відкрили в Кременчуцькому районі, 6 – у Полтавському, 4 – у Миргородському та 2 – у Лубенському. Пости продовжують облаштовувати", – додав Савчук.

Крім того, поблизу Полтави відновлюють роботу приватні аквапарки. 

Черкаси

У Черкасах міські пляжі також активно готують до літнього сезону, там навіть замінили пляжні парасолі з очеретяних на дерев'яні та встановили нові лежаки. Проте коли саме стартує сезон, поки офіційно не повідомляли.

За інформацією місцевих пабліків, кипить робота на Митницькому пляжі: робітники будують опорну стіну з облаштуванням лавочок для сидіння.

Джерело: відкриті джерела

Чернігів

Рішення щодо купального сезону в місті ухвалюватиме міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки. Поки водолази перевіряють дно гідрокар’єра на Лісковиці, де традиційно в теплу пору року купається багато людей.

"Міський пляж "Золотий берег" ще підтоплений. Очікуємо, що вода спаде через 7–15 днів. І тоді зможемо визначитися: буде купальний сезон чи ні, потім ще перевіримо дно річки Стрижень біля Ялівщини, де також зазвичай діти купаються. Перевіряємо, щоб не було небезпечних і вибухонебезпечних предметів", – повідомив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Григорій Годун.

Джерело: відкриті джерела

Хмельницький

Офіційно купальний сезон у Хмельницькому стартував 1 червня.

У місті привели до ладу пляж. Як розповів виконувач обов’язки начальника міського управління комунальної інфраструктури Василь Кабальський у коментарі, на утримання пляжу цього року передбачили з бюджету понад 300 тисяч гривень. 

Джерело: відкриті джерела

Тернопіль

Купальний сезон у Тернополі діятиме пізніше: з 11 червня по 15 вересня. Таке рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

Відпочивати можна буде на пляжі "Циганка" та на "Дальньому". Упродовж купального сезону на відпочинково-прогулянкових зонах функціонуватимуть рятувальні пости з чергуванням матросів-рятувальників.

Також фахівці чистять від непотребу дно тернопільського ставу, де відпочиватимуть містяни.

Вінниця

А от відкриття вінницьких міських пляжів відтермінували вдруге. Не працюють вони через відсутність на них укриттів, цьогоріч такі обмеження продовжили. Про це "Суспільному" розповів директор департаменту цивільного захисту Олег Парфілов.

Однак з настанням сонячної погоди на пляжах відпочиває чимало людей, поінформував заступник начальника комбінату комунальних підприємств Вінниці Петро Аксененко. Тож, каже, їхнє підприємство наводить лад на прибережній території.

Кропивницький

За інформацією місцевих ЗМІ, офіційних пляжів у місті немає, є "дикі". Тому й немає ніяких вказівок від влади про початок купального сезону.

Суми

Пляжів у Сумах також бракує, проте є зони відпочинку, розповіла нам у коментарі прессекретарка міського голови Ольга Нова.

"Водолази поки обстежують території водойм, тож наразі влада не ухвалювала рішення про відкриття чи заборону. До прикладу, торік купатися можна було", – сказала Нова.

Рівненщина

Загалом в області є 13 зареєстрованих місць для відпочинку людей. Якщо ж говорити про стан води, то найчистіша – на Млинівщині та півночі регіону. А найбільш забруднені водойми – на Сарненщині, Острожчині та озері Басів Кут. 

Рятувальники уже обстежили пляжі, тепер за справу беруться працівники Центру контролю та профілактики хвороб. Тож заходити людям у воду до оприлюднення результатів не рекомендують, прокоментували в ДСНС Рівненщини.

Надзвичайники закликають жителів області дочекатися, поки вода прогріється "хоча б до вісімнадцяти градусів і лише тоді купатися".

Чернівці

У Чернівцях закрили міський пляж на річці Прут. Міська влада заборонила купатися там, адже у воді фахівці Держпродспоживслужби виявили перевищений вміст кишкової палички.

У місті діє єдиний офіційний пляж за адресою вулиця Донбасівська, 5. Однак цього року, як і попереднього, купання тут заборонили. Причиною стала також виявлена кишкова паличка.

Волинь

А от у Луцьку відкрили купальний сезон. Працівники Держпродспоживслужби обстежили пляжі, серед яких придатними визнали два у місті – у Центральному парку (р. Стир) та Теремнівські ставки – та один у районі. Можна сміливо відпочивати й у дитячому оздоровчому таборі "Сонячний", що у селі Гаразджа Луцького району.

При цьому пляжі в селах Липини (ТзОВ "Лейк ЗНГ") та Романів того ж району (ПАТ "ЕНКО") не погодили для купання.

Івано-Франківщина

Офіційний старт літнього сезону відбувся 1 червня.

Озера в Івано-Франківську та громадах області визнали придатними для купання, зазначили в ДСНС області.

І додали, що з 31 травня по 31 серпня на всіх купальних місцях працюватимуть рятувальні пости.

Львівщина

Рішення щодо початку купального сезону в області поки не ухвалювали, поінформував у коментарі UWN речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев.

"Ще й погода не дозволяє відкривати купання, вода досить прохолодна й непрогріта", – сказав він.

Закарпаття

В обласному центрі вже кілька років поспіль немає жодного офіційного місця для купання.

В Управлінні житлово-комунального господарства Ужгородської міської ради нам повідомили, що офіційних місць для купання в Ужгороді немає й бути не може. І все через те, що річка Уж є гірською.

"Правила відпочинку біля таких водойм передбачають пологий спуск, рівне дно, рятувальний пост і сходи до водного об’єкта. Оскільки все це забезпечити важко, позаяк природа гірської річки бере своє, дозволити купатися в ній ми не можемо. Тому на засідання виконкому, як і кожного року, ми ухвалимо рішення про облаштування зони відпочинку суто для засмаги без права на купання у водному об’єкті", – пояснили чиновники.

Тимчасово окуповані території

Разом із цим від ДСНС України є розпорядження, що на тимчасово окупованих територіях у Запорізькій, Херсонській, Донецькій областях у цьому році офіційно купальний сезон розпочинатися не буде. Відповідно це стосується Луганщини та Автономної Республіки Крим.

"Цьогоріч українцям, як і минулого року, доведеться забути про пляжний відпочинок на березі Чорного та Азовського морів. Узбережжя останнього повністю окуповане росіянами, а Чорноморське – недоступне через мінну небезпеку та загрозу ракетних обстрілів", – резюмували надзвичайники.

Новини за темою: Червоному морю загрожує катастрофічний розлив нафти з застарілого єменського танкера: ООН розпочала рятувальну операцію

Також це стосується окремих районів, які були під окупацією і піддаються обстрілам, і де є загроза потрапити на вибухонебезпечні предмети.

Що дозволено та які обмеження діють у регіонах у період воєнного стану?

Державне агентство розвитку туризму (ДАРТ) оновило правила безпеки подорожування під час воєнного стану для 15 регіонів України, дозволи й обмеження надали військово-цивільні та обласні адміністрації. Про це повідомляли на сайті агентства

Тож, збираючись у поїздку, варто дізнатися про наявність укриттів по маршруту запланованої подорожі, уточнити графік роботи туристичних локацій. А ще – дотримуватися комендантської години: як правило, вона триває з 00:00 поточної доби до 05:00 наступної доби. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот