USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Червоному морю загрожує катастрофічний розлив нафти з застарілого єменського танкера: ООН розпочала рятувальну операцію

Судно організації вже прибуло до зруйнованого танкера біля берегів Ємену для перекачування нафти
танкер
Зруйнований танкер Safer
Джерело: Видання "Голос Америки"

Організація Об’єднаних Націй оголосила про початок "підготовчої фази" для здійснення перекачування 1,1 мільйона барелів нафти з супертанкера Safer, який багато років стоїть без нагляду біля Ємену. Через руйнування судна може відбутися катастрофічний за своїми масштабами розлив нафти, пише Reuters.

"Якщо все піде за планом, десь наприкінці червня – на початку липня, ми можемо сказати, що цю критичну фазу переміщення з корабля на корабель можна буде завершити", – сказав Ахім Штайнер, адміністратор програми розвитку ООН.

Разом з тим на місце вже прибуло судно Ndeavor під керівництвом Організації Об'єднаних Націй. Про це повідомляє "Голос Америки", посилаючись на дані ООН.

"Судно Ndeavor з технічною командою знаходиться біля зруйнованого танкера Safer біля узбережжя єменського Рас-Іси", – повідомили у виданні.

За даними американських ЗМІ, посадовці Організації Об'єднаних Націй роками попереджали, що Червоне море та берегова лінія Ємену перебувають у небезпеці, оскільки танкер Safer може розлити вчетверо більше нафти, ніж аварія Exxon Valdez у 1989 році біля берегів Аляски.

Новини за темою: "Укрнафта" інвестує у видобуток нафти рекордні 5,5 млрд гривень у 2023 році

Що трапилось з нафтовим танкером

Нафтовий танкер Safer пришвартований біля західного узбережжя Ємену в Червоному морі. Судно було побудовано в 1974 році, а з кінця 80-х років єменський уряд використовував його як резервуар для зберігання нафти.

З початку 2015 року Ємен охоплений війною, і поточний ремонт танкера припинили. У 2019 році до моторного відділення просочилася морська вода і цілісність судна була порушена. Ще тоді екологи ООН забили на сполох, попереджаючи про можливий розлив нафти та катастрофічні наслідки для екосистеми Червоного моря та для 30 млн жителів регіону.

Після цього ООН розпочала кампанію зі збору коштів, необхідних для видалення нафти з Safer та передачі її на новий танкер Nautica, який відплив з Китаю на початку квітня.

Читайте також:
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Держгеонадра на Prozorro.Продажі реалізувала спецдозволів на 4,59 млрд гривень Держгеонадра на Prozorro.Продажі реалізувала спецдозволів на 4,59 млрд гривень
ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його "цивільною інфраструктурою"
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters