USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Як відбудеться відновлення польотів в Україні? Коментар фахівця з авіаційного права

Чекаємо на перемогу та закінчення війни
Олексій Бурчевський
Фахівець з авіаційного права Олексій Бурчевський в ефірі Ukraine World News, 12 квітня 2023 року
Джерело: скріншот

Після закінчення війни повітряний простір України і Молдови відкриється дуже швидко, щодо Росії "можуть бути питання". Про це в ефірі Ukraine World News зазначив фахівець з авіаційного права Олексій Бурчевський. 

Щодо прогнозів про обмеження до 2029 року

"Ця інформація зі звіту Євроконтролю – вони зазвичай роблять прогнози на декілька років вперед, і вони просто не роблять прогноз далі цієї дати. Оскільки я розумію, їм не дуже хочеться робити якісь висновки щодо закінчення війни – чи закінчиться до цього строку. Вони просто сказали, що, скоріш за все, збережеться ситуація статус-кво. Я думаю, якщо війна закінчиться, то дуже швидко відкриється повітряний простір України і Молдови, щодо Росії там, може, будуть питання", – сказав він. 

Як буде відбуватися відновлення польотів? 

"Ті авіакомпанії, які зараз здійснюють бізнес-діяльність, а це насамперед компанії, які виконують перельоти в інших юрисдикціях. Тобто вони відновили свої польоти в Європі або в інших країнах, вони зберігають основну кількість своїх співробітників і вони, скоріш за все, будуть свої українські ліцензії продовжувати до того часу, поки не відновиться сполучення саме в Україні. І також вони будуть зберігати свої сертифікати експлуатанта, які в них є, і, скоріше за все, вони не допустять того, щоб вони закінчили свій строк діяльності". 

"Ті звичайно, які вже вийдуть з бізнесу, вже не будуть відновлювати свої документи... бо зараз ті перевізники, про які ми знаємо, заробляють на тому, що здійснюють перельоти за кордон, і, відповідно, вони отримують сертифікат експлуатанта, ліцензії від інших країн, але все одно залишаючись українськими перевізниками. По суті маючи своїх співробітників дуже часто, в Україні частково, а частково поза межами України вони продовжують здійснювати свою діяльність".

Хто повернеться в першу чергу? Лоукости? 

"Я думаю, що повернуться всі одразу і буде залежати від того, які аеропорти будуть відкриті".

Суть в тому, що може статись так, що, наприклад, не весь авіаційний простір України буде відкритий – можливо, будуть відкриті певні аеропорти. Наприклад, в Західній Україні можуть відкрити транзитні рейси, і знову ж таки над певною частиною території країни, а вже після цього будуть відкривати інші.

"Я очікую якраз насамперед не лоукости, а великих мережевих перевізників, які можуть вивозити українців з території України і далі робити їм розліт по всьому світу".

Причина: дуже великий відкладений попит на авіаперевезення в Україну, "тобто люди відмовляються від подорожей дуже часто з багатьох причин, тому можна очікувати сплеск активності, як тільки закінчаться бойові дії і авіапростір знову буде відкритий".

Але

Бойові дії можуть не закінчитися повністю, вони можуть тривати на певних територіях, на тому самому Донбасі, але хоча б якась частина українського авіаційного простору може бути відкрита.

Хоча є сумніви, оскільки всі аеропорти так чи інакше знаходяться під прицілом російських ракет. І, окрім Закарпаття, очікувати на відкриття авіасполучення в інші аеропорти не варто до підписання якогось мирного договору чи перемир'я з РФ. 

Раніше

"Украерорух" повідомив, що повітряний простір над Україною буде відкритий одразу після завершення воєнних дій.

"Незважаючи на обставини форс-мажору, викликані військовою агресією Російської Федерації, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі", – повідомили в "Украерорусі".

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України