USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Остаточний висновок щодо законопроєкту про мобілізацію комітет оголосить завтра, – Веніславський

Веніславський вважає, що низка норм проєкту закону містить корупційні чинники
Веніславський

Федір Веніславський в ефірі UWN

Джерело: скріншот

У великому законопроєкті про мобілізацію є багато суперечливих норм. Зокрема таких, що не відповідають Конституції. Про це заявив голова підкомітету з державної безпеки і оборони Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі UWN.

"Низка норм містить корупційні чинники, тобто можуть бути використані з метою неправомірних дій і отримання неправомірної вигоди. Все це ми довели до відома представникам Міністерства оборони на рівні заступників і міністра оборони, які були присутні на нашому комітеті. Ми зазначили, що точно такі норми, які є такими, що не відповідають Конституції, і ті, які порушують принципи правової визначеності, надають можливості для суб’єктів для потенційних корупційних зловживань і вони не можуть бути схвалені в парламенті", – сказав він.

Веніславський вважає, що рішення щодо законопроєкту комітет, ймовірно, ухвалить завтра зранку.

"Незважаючи на усі дискусії навколо цього законопроєкту, треба констатувати, що законопроєкт про удосконалення законодавства про мобілізацію потрібен. Ми маємо, по-перше, усунути ці прогалини, які є у  законі, які є можливості для зловживань, які, на превеликий жаль, є в законі, які використовуються достатньо активно громадянами України призовного віку, які можуть бути мобілізовані, – це перше. По-друге, ті застереження, які напрацював комітет, обов’язково будуть втілені в нормах закону, і ті положення проєкту, які точно є неприпустимими, не будуть розглядатися і в будь-якому випадку законодавство про мобілізацію буде удосконалене", – уточнює народний депутат.

Передісторія

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Представник Сухопутних військ Володимир Фітьо теж заявляв, що законопроєкт потребує доопрацювання.

Згодом з’явилися ще два альтернативних законопроєкти.

Антикорупційний комітет Ради дійшов висновку, що урядовий проєкт закону містить корупційні ризики. У науково-експертному висновку до документа зокрема зазначається, що із проєкту не зрозуміло, яким чином визначатиметься, хто із військовозобов’язаних осіб, які працюють в органах державної влади, підлягатимуть бронюванню. А також не встановлені критерії, за якими має бути надано таке бронювання.

Фактично функція з визначення відповідних осіб покладатиметься на керівника такого органу, а отже може містити корупційні ризики.

Комітет із соціальної політики Ради рекомендує доопрацювати документ з урахуванням альтернативних. Крім того, рекомендується розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків. 

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами